Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić popularniji je od svih ostalih političara zajedno i 57 posto ispitanika ga je ocijenilo kao političara koji je ostavio najpozitivniji utisak u 2018. godini, dok je Vladimir Putin, svjetski lider u koga građani Srbije imaju najviše povjerenja.

Pokazuju ovo rezultati novogodišnjeg istraživanja “Politike” i agencije Faktor Plus.

Predsjednik Srbije je, u izboru ocjena od 1 do 5, za svoj rad dobio ocjenu 4,2, daleko više od bilo kog drugog.

SNS je kao stranka i dalje ubjedljivo vodeća, jer bi za nju, ako bi sada bili održani vanredni izvori, glasalo 53,8 posto ispitanih.

Cenzus bi prošle još samo SzS sa 14,4 i SPS sa 9,8 posto glasova, prenosi tanjug.

Na pitanje da li očekuju parlamentarne izbore u 2019, tek 30 posto ispitanika je odgovorilo potvrdno. Gotovo polovina, 48 odsto, ne očekuje izbore, a 22 posto nema stav o tome.

Poslije Putina, koji je dobio 57 posto glasova, prema tom istraživaju uz mogućnost više odgovora, slijede kineski predsjednik Si Ðinping sa 36 odsto, njemačka kancelarka Angela Merkel sa 30 i predsjednik SAD Donald Tramp sa 23 posto glasova.

Na pitanje kojim putem Srbija treba da ide, 36 posto učesnika u istraživanju navelo je da treba sarađivati i sa zapadom i sa istokom, 30 odsto da treba nastaviti ka EU, 21 posto da se treba okrenuti Rusiji, dok je 10 posto za politiku neutralnosti i oslanjanja na sopstvene snage.

Istraživanja je sprovedeno od 17. do 26. decembra, na uzorku od 1.250 ispitanika.