Foto: BETA

„Kada su prošli put krenuli sa protestima u ponovljenim krugovima predsedničkih izbora, dobio sam 20 odsto glasova više nego sedam dana pre toga, kad su završavali sa tim protestima četiri meseca kasnije imali smo gradske izbore na kojima smo dobili za 20 odsto glasova više, a oni a 40 odsto manje“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja koje je moglo da postavi samo nekoliko novinara.

Vučiću su uglavnom postavljana pitanja o tome šta ko piše na tviteru ili fejsbuku.

Tako je na pitanje je da prokomentariše izjavu advokata Borivoja Borovića, kako je novinar rekao, funkcionera Narodne stranke Vuka Jeremića, da poseduje pouzdane dokaze o nevinosti Filipa Koraća, za kojim je inače raspisana crvena Interpolova poternica zbog sumnje da je počinio ili učestvovao u organizaciji izvršenja najtežih krivičnih dela, rekao: „Ja imam neke druge informacije“.

„Ako je to rečeno, onda sam razumeo sve. Kada sam govorio o uslovnom otpustu posle 25 godina to se neće odnositi na sva krivična dela, a za ubistva dece, višestruka ubistva u povratu, određena krivična dela u sticaju takve mogućnosti neće biti, ali nije to bila suština za njih. Oni su hteli da kažu da je neko pravio to zbog nekakvih izbora“, rekao je on.

On je političarima koji kritikuju najavljenu novu kaznenu politiku rekao: „A kako vi to znate? Je l’ vi to hoćete da nam kažete da ste u dosluhu sa mafijom, pa biste da štitite mafijaše?“. „Čini mi se da je to u pitanju“,rekao je Vučić.

Vučić je poručio da im „to neće pomoći“ i da su “ njegova odlučnost i reč jaki kao stena“. „Kaznenu politiku vodi država, a politiku kažnjavanja sudovi, ali će politika kažnjavanja biti rigorozno ograničena i nećete više moći da odlučujete između tri i 12 godina….Država neće da igra“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, kaznena politika u Srbiji će da bude još malo stroža od one u Nemačkoj i Austriji, u svim segmentima – od prve akcije policije do politike izvršenja kazne, makar za nijansu. „Moramo da učimo od najboljih“, napomenuo je on.

Upitan da li je očekivao napade na društvenim mrežama nakon najavljenih mera, Vučić je odgovorio:“Jesam. Nije mi to važno. Sve sam to očekivao. Napadi će biti mnogo žešći, snažniji, organizovaniji…Niste valjda očekivali da se oni pomire sa tim?“. „A, to što su bili smislili u prethodnom periodu: kod nas sve može, kazne da budu male, jer to tako kaže Savet Evrope, kažu svi stručnjaci o zaštiti ljudskih prava… To sad, put putujem i nosite to svojoj kući, u Srbiji to više ne može. Ovde će kriminalci mnogo ozbiljnije da odgovaraju“, rekao je Vučić.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše pismo Boška Obradovića Putinu rekao je ironično da „od jutros ima tri Putinove urgencije posle pisma Obradovića“, i dodao da to tako mali Đokica zamišlja život i politiku.

On je komentarisao i tvit Vuka Jeremića o tome kako ima saznanja iz diplomatskih izvora da je premijerka obavestila Vučića da želi da napusti tu funkciju. „O smeni premijerke Ane Brnabić ću se konsultovati sa Vukom Jeremićem“, rekao je ironično Vučić i dodao da „ne može na gluposti da odgovara.“

Na pitanje da prokomentariše vređanje Milene Popović, nevenčane supruge Olivera Ivanovića, na društvenim mrežama Vučić je rekao da „ludilo i mržnju nikad nije razumeo“. „Vi govorite ženi koja je izgubila supruga i oca svoga deteta, vi njoj govorite da bi protiv nekog trebalo da protestuje, a ona neće. Ali, vi hoćete, pošto vi to znate i osećate bolje od nje. Da li to ima bilo kakve veze sa pameću. Kažete da je đavo, jer neće da bude sa vama“, rekao je Vučić.

Pomenuo je i Ružicu Đinđić „koja im je kriva jer neće da šeta sa njima“. Pošto ne mogu da kažu koju su to fabriku otvorili u Leksovcu onda misle da će silinom uvreda nešto da promene. Ne mogu da vam objasnim koliko se tresem od straha od njihovih uvreda, rekao je Vučić. „Zadržite se na tome da ste razvalili mene, uništili ste nas“, rekao je on.

Vučić je itzjavio da će „MUP da proceni da treba da se izvrši bezbednosna provera i da se zaštite i Milena Ivanović i njeno dete“.

Na pitanje da li će neka fabrika uskoro biti napravljena i u Gračanici, Vučić je kratko odgovorio da je to „teško zbog uslova, kao što znate“.

Danas nije dozvoljeno nijednom lokalnom novinaru niti dopisniku iz Leskovca da postavlja pitanja. Press služba predsednika Srbije nije im dala mikrofon, a Vučić je rekao da „mnogo žuri jer večeras ide na televiziju“.

Pitanja su postavljali samo predstavnici Pinka, Studija B, lokalne televizije Pančevo i Tv Most iz Gračanice.