Vučić se na početku svog govora izvinio građanima sela Banje što nije mogao da ih posjeti i dodao da to nije bio posljednji put da je želio da dođe u to selo, ali da će sledeći put doći u Banje, i zahvalio je mještanima na dočeku i ljubavi prema Srbiji.

Blokirali su sve puteve, palili gume i drva, šenlučili i pucali u nameri da uplaše Srbe koji žive na svojim ognjištima”, rekao je Vučić na početku svog govora.

“Dolazio sam mnogo puta na Kosovo, birao sam trenutke kada vama nije bilo lako, ne znam da l je bilo teže 1998, 1999, 2000, 2004. ili danas, uvek sam smatrao da treba da pokažem da sam sa vama i kroz kakvu muku prolazite. Imam veću odgovornost danas, obavezuje me da se borim za sve vas, za svakog Srbina. Moja je obaveza da kažem da ćemo i u dobru i u zlu uvek biti uz vas i srpski narod na Kosovu. Došao sam i da sa vama razgovaram i kažem istinu o našoj teškoj poziciji. I pre skoro 30 godina mnogo ljudi je dočekalo kraj govora Miloševića sećate se kako, pevao je naš narod, s verom i ubeđenjem, “ko to kaže ko to laže Srbija je mala”. Imali smo više ratova ne svojom, ali ne ni isključivo tuđom krivicom, Srbi su ginuli za Knin, Sarajevo, Prištinu. Nema nas više ni u Kosovu Polju, u Prištini žive troje Srba”.

Vučić je zahvalio, kako je rekao, prijateljima iz Rusije, koji su bili uz Srbiju kada niko nije. Naglasio je da zbog odgovorne politike, Srbija može da bira put u budućnost i u Evropu, dodajući da “ne želimo u NATO, već da čuvamo neutralnost i uspomenu na stradanje naroda 1999. godine”.

I jedni i drugi želimo bolji život za naše građane, moramo da živimo jedni pored drugih zajedno i zato ćemo da pregovaramo do iznemoglosti, ako je potrebno.Aleksandar Vučić

 “Mogu za ovu zemlju svima da kažem da nas neće ponižavati, radim to i hoću, hiljadu puta ako treba, po bilo koju cenu, po cenu mržnje prema meni, jer znam razliku između salonskog i pravog patriotizma. Za mene postoje samo dve stvari koje neću – neću da radim protiv svoje zemlje, neću da lažem svoj narod. Nema nas u celoj Srbiji, ni na Kosovu, ne rađamo se dovoljno, umiremo previše, napuštamo sela i gradove. Ostali ste ovde vi najjači i najhrabnriji, 1991. nas je bilo tri puta više nego danas, zato govorim o realnosti, ne pevam borbene pesme, neću da vas huškam, neću da vam obećavam oružje i municiju, nikome nećemo da dozvolimo da koristi oružje i municiju protiv vas. Vas hoćemo žive, hoćemo srpsku decu, škole za njih, udžbenike, obdaništa, da imate dovoljno posla da poželite tu decu, da imate svega da poželite ovde da ostanete. Mi nemamo gde i moramo da nađemo meru mira i dostojanstva, kada vam pričaju da hoću da menjam granice, ne govore vam istinu. Mi mislimo jedno, Albanci misle drugačije. Hoćemo da uradimo sve što možemo i sačuvamo sve što možemo na Kosovu, hoćemo da za vas osvojimo sva prava koja vam pripadaju, hoćemo vaše pravo na život, rad, slobodu, učenje lečenje. Jedino što želimo je da za vas obezbedimo veća prava i napravimo kompromisno rešenje”, rekao je Vučić.

Pregovaraćemo do iznemoglosti

Foto: BETA

“Imamo li šansu na Kosovu bez kakvog takvog dogovora. Imaju li je Srbi južno od Ibra.. “, upitao je Vučić.

On je rekao da Srbija nema “nikakav nacrt rešenja u Briselu, niti je blizu njega” i dodao da po tom pitanju nije nikakav optimista.

“Moja ideja za sutra i budućnost Srbije i Srba jeste da sačuvamo narod, našu zemlju, mir, institucije, da bar pokušamo da uspostavimo mostove pomirenja sa Albancima, želim da verujem da možemo da imamo vekove racionalnih, za 50 godina zašto da ne, i prijateljskih odnosa sa Albancima”, rekao je.

On je istakao da će neko nekada u budućnosti morati da postigne dogovor sa Albancima.

“Rešenje nije na vidiku ali nadam se da će ga makar u narednih 10, 20 godina da ga bude jer sve drugo bilo bi kraj za nas na Kosovu i Metohiji”, kazao je.

Predsednik Srbije poručio je Srbima koji žive na Kosovu da su potrebni cijeloj zemlji.

“Svima nama koji sebično od vas tražimo da ostanete na svojim ognjištima”, dodao je.

Vučić je rekao i da je njegova ideja da Srbija pobedi bez krvi, da osvoji budućnost radom, znanjem, djecom, takve bitke su pred nama.

Naše poruke mira ne nailaze uvek na razumevanje, to smo videli i danas. Ali hiljadu puta ponavljaćemo da hoćemo mir i pružaćemo ruku, makar ona ostala u vazduhu”, dodao je.

On je u govoru okupljenima poručio da kada srpske vlasti budu imale “bilo šta da im kažu oko rešenja, neće to saopštavati ni u Briselu ni u Beogradu, nego upravo njima na Kosovu”.