Foto: Aleksandar Vučić (Foto:twitter.com/avucic)

“Dobrim delom jeste politički protest. Ja sam, znate, politički veteran, ja sam sviko na šerpe i lonce, samo me jedna stvar boli – što su lekari izgubili svoj aplauz…Politički lideri pokazali su neodgovornost”, kazao je Vučić.

Lupanje u šerpe je jednim delom i nezadovoljstvo građana zbog rigoroznih mera zabrane kretanja, kazao je.

“Delimično je politički protest, a delom je – Ej Vučiću, ti si nas zatvorio, puštaj nas napolje”, rekao je predsednik Srbije u gostovanju na RTS-u.

Međutim, naglašava da je on od početka zauzeo stav da će “slušati struku”.

“Ja sam čovek koji veruje struci, moj posao je da budem lider, a moj posao nije da pratim svačiju želju, da sam pratio želju nekih, nigde ne bismo stigli. Moj posao je da donesem najbolje mere za sve građane Srbije. Imam poziciju da neke stvari vidim bolje, imam više informacija, i moj posao nije da slušam većinu ljudi, nego da uradim ono što je najbolje za našu zemlju”, naglasio je Vučić.

Vučić: Svojih 100 evra uložiću u put Čačak-Požega

Aleksandar Vučić kazao je da neće uzeti 100 evra koje su obećane svim građanima Srbije, već planira da ih uloži u izgradnju puta Čačak-Požega.

Vučić je tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije naveo da je ekonomski cilj tog novca koji će biti podeljen građanima, povećati deficit i podstaći potrošnju.

On je naveo da želi da njegovih 100 evra uloži u izgradnju puta Čačak-Požega, jer “to mora neko da plati”.

Vučić je ocenio da je njegova plata velika i da nema potrebe da uzima taj novac, jer smatra da je pametnije uložiti ga u neku “veliku investiciju”.

Govoreći o preminulim licima od koronavirusa, predsednik je kazao da su javnosti saopštavani pravi podaci o broju smrtnih slučajeva.

On je naveo da je u prva tri meseca ove godine umrlo 1.381 manje lica nego u istom periodu 2019. godine.

“Za prva tri meseca ove godine u Srbiji umrlo je 26.017, a prošle godine 27.398 lica. Ljudi su se čuvali i više su brinuli o svom zdravlju”, naveo je predsednik.

U ponedeljak o izborima

Predsednik Srbije najavio je i da će u ponedeljak imati sastanak sa predstavnicima stranka sa kojima je i ranije razgovarao o izborima, u vreme kada je uvodjeno vanredno stanje.

Do 15. juna niko se neće igrati sa zdravljem ljudima, izjavio je Vučić na pitanje o predizbornim skupovima

 “Red je i pošteno da se sretnemo sa njima i razgovaramo o tome(izborima)”, rekao je Vučić, navodeći da su dobrodošli svi koji hoće da razgovaraju o izborima.

Prema njegovim rečima, mogu da se dogovore da se ostavi nekoliko dana, po ukidanju vanrednog stanja, da bi se svi spremili za nastavak izborne kampanje i “tada bismo rekli Republičkoj izbornoj komisiji da zaseda”.

“Kad zaseda RIK kreću da teku izborne radje i ostaje još 38 dana”, rekao je Vučić.

On je naveo da će “zakon odlučivati kad sui zbori a ne neko sa strane”.

Na pitanje o predizbornim skupovima, on je rekao da se do 15. juna niko neće igrati sa zdravljem ljudima.

“Da punimo Arenu neće nam padati na pamet”, rekao je Vučić.

Nestabilna situacija na Kosovu ne odgovara Srbiji

Vučić je izjavio da očekuje velike političke potrese u Prištini i ocenio da nestabilna situacija na Kosovu ne odgovara Beogradu.

Rekao je da “nije laka situacija” kada najjača stranka u budućoj vladi, Demokratski savez Kosova, ima podršku 21 odsto gradjana, a u opoziciji ostaje Samoopredeljenje dosadašnjeg premijera Aljbina Kurtija sa 37 odsto podrške.

“Očekujte velike potrese u Prištini, tamo je legitimitet na klackalici, jer je podela pola-pola. Prvi u vladi ima 21 odsto, a Kurti ostaje u opoziciji s 37 odsto. To nije laka situacija, jer imate problem s legitimnošću”, kazao je Vučić.

On je naveo da Srbiji ne odgovara takva situacija i da ne može da je iskoristi.

“Ukoliko je stabilnija situacija u Prištini, onda imate partnere za razgovor. Ako je situacija nestabilna, onda će oni da se utrkuju ko će više puta da ponovi da je Srbija počinila genocid. Ne radujem se bilo kakvim turbulencijama u Prištini, niti bilo gde u regionu”, dodao je Vučić.

On je rekao da ne zna kako će se u budućnosti odvijati odnosi Beograda i Prištine i dodao da je prethodnih dana imao nekoliko razgovora sa specijalnim predstavnicima EU i predsednika SAD za dijalog Srbije i Kosova, Miroslavom Lajčakom i Ričardom Grenelom.

“Ne znam kako će to ići, želeo bih da se uspostavi apsolutno slobodni protok roba, kapitala i usluga. To je od presudnog značaja i za nas i za njih. Biće mnogo problema, ništa neće biti lako”, naveo je predsednik Srbije.

Srbija će ekonomski bolje proći od mnogih

Predsednik Srbije izjavio je da će Beograd posle pandemije koronavirusa biti pod još većom lupom i da će biti mnogo napada na Srbiju jer će ona ekonomski proći bolje od drugih država.

Gostujući na RTS-u, Vučić je rekao da se nada ekonomskom uspehu EU, jer je uspeh evropske ekonomije od suštinskog značaja za Srbiju, koja 66 odsto trgovinske razmene ima s Unijom, a oko 18 odsto s regionom.

“Naš cilj je da svi imaju što jaču ekonomiju, jer ćemo mi onda biti bogatiji. Ali mi ćemo biti uspešniji od drugih”, kazao je Vučić.

On je ponovio da Srbija ostaje na evropskom putu, ali da je bila i ostala “otvorena za saradnju sa prijateljima na istoku”.

“Ponosan sam na činjenicu što smo prijateljstvom uspeli da obezbedimo opstanak Srbije u najtežim vremenima i da pokažemo da imamo prijatelje na svim stranama”, naveo je Vučić.

Na pitanje da li se nekom ne bi zahvalio zbog odnosa tokom pandemije koronavirusa, Vučić je rekao da bi “umeo da gradira”, ali da “bira trenutak kada će to da kaže” i da “sada nema potrebe da govori o tome”.

“Zahvalio bih se našim kineskim prijateljima, našim ruskim prijateljima, na velikoj podršci, naročito u poslednje vreme, koja dolazi iz zemalja EU, Norveškoj, Turskoj, SAD i njihovom izuzetnom ambasadoru (Entoniju Godfriju)”, kazao je Vučić.

Dodao je da ima i onih kojima se Srbija zamerila.

“Zamerili smo se zato što se uvek zamerite kada pokažete da imate svoju glavu, da ste nezavisna zemlja i da imate slobodarski duh”, naveo je predsednik Srbije.