Foto: AFP

Prema saznanjima Tanjuga, sva četvorica zvaničnika istakla su neophodnost ukidanja taksi i želju da pregovori između Beograda i Prištine počnu odmah po njihovom ukidanju.

Tači je na svom Fejsbuk profilu potvrdio da se sastao sa Vučićem, te da je sastanak održan na poziv Grenela i O’Brajana.

“Sada sam na putu za Kosovo. Očekujem da mi se odmah, u sredu ili četvrtak, omogući da u Skupštini Kosova izvestim poslanike i građane Kosova o sastancima u Vašingtonu i posebno o današnjem sastanaku”, napisao je Tači.

Podvukao je da će “uz jedinstvo institucija, političkih partija i građana, Kosovo biti još jače”.

“SAD su naša nada i vera. Doživotno sam im zahvalan”, napisao je Tači.

Vučić i Tači nalaze se u Sjedinjenim Državama u odvojenim posetama, podseća Glas Amerike.

Vučić je ranije danas, posle susreta sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom O’Brajenom, rekao da još nema potvrdu susreta sa Tačijem u Vašingtonu, ali da ne bi isključio tu mogućnost.

Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije je u SAD došao radi učešća na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) na kojoj je sinoć govorio.

On se danas sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, a potom i sa zamenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom.

Tači boravi u SAD gotovo nedelju dana i razgovarao je s Pompeom, njegovim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, i sa Norkvistom.

Predsednici Kosova i Srbije bili su glavni pregovarači u dijalogu Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredstvo Evropske unije, a zamrznut je od novembra 2018. kada su kosovske vlasti prdevođene tadašnjim premijerom Ramušom Haradinajem uvele takse od 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Američki zvaničnici pozivaju Kosovo da ukine carine uvedene u novembru 2018. na srpsku robu, dok je Beograd pozvan na okončanje kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Za manje od mesec dana, Sjedinjene Države osigurale su dva sporazuma između strana o uspostavljanju avio-kompanije, železnice i izgradnji auto-puta.