“Danas smo postigli dogovor i prenosim potvrdu Dodika, u izgradnji nečega što bi trebalo da bude svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini. To je veliki memorijalni centar u kojem ćemo podsetiti da sećanja na srpsko ime i prezime”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle sastanka.Kako je naveo, razgovarali su i kako da se osnaži kultura pamćenja.”Da učinimo sve da ne budu zaboravljene žrtve, šta može da učini država da pomogne crkvi…

Da sećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto. Razgovarali smo o situaciju u jasenovačkom kompleksu…”, kazao je Vučić..

On je rekao i da će država pružiti pomoć za obnovu Pakračke biblioteke, dodajući i da će na prostoru Starog sajmišta pokušati da otvore paviljone koji bi bili najbolje mesto za Muzej žrtava genocida.”Moramo da rešimo problem sa Starim sajmištem. Podnećemo inicijativu da ta obala Save dobije naziv Jasenovačkih žrtava”, rekao je on.

Predsednik Vučić je rekao da je sa patrijarhom razgovarao i o mnogim drugim pitanjima.”Pričali smo i kako da svetskoj javnosti pokažemo šta je srpski narod prolazio decenijama unazad i da se širi istina o tome. Ponosam sam što Srbija pamti, što srpski narod pamti i što nikada neće zaboraviti svioje žrtve. Srbija se ne stidi svojih žrtava”, naveo je predsednik.

Svetilište – reč koja pokazuje stradanja našeg naroda

Patrijarh Porfirije se zahvalio predsedniku i vladiki Jovanu, kao i direktoru Muzeja žrtava genocida za veliki trud i brigu koju pokazuju u odnosu na sve žrtve našeg naroda u 20. veku.

Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021

Patrijarh Porfirije© Sputnik / Lola Đorđević

Kako je rekao, istakao bi reč svetilište, koju je upotrebio predsednik, jer, ističe, to je prava reč koja pokazuje stradanja našeg naroda.„Kad god sam ušao u Jasenovac, imao sam utisak da sam ušao u jednu sasvim drugačiju zonu, jednu mističnu zonu i u tom smislu, zona Jasenovca i drugih mesta stradanja ljudi pokazuje da je to metafizički prostor. Zato je to svetilište“, rekao je patrijarh.

Dodao je da zato ništa bolje nije moglo da se desi nego da tu nikne manastir odnosno svetilište.Porfirije je poručio da treba da da se molimo da se takve strašne stvari, koje su se dogodile u Jasenovcu, više nikome, nigde i nikada ne ponove.

Episikop pakračko-slavonski Jovan je podsetio na reči patrijarha Germana koji je osveštao 1974. godine obnovljene, ali mnogo manje crkve, u Jasenovcu, izgovorio reč koje određuju naš odnos prema Jasenovcu i svemu što se u njemu zbivalo, a to je da praštati moramo, a zaboravljati ne smemo.Logor Jasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.