Vucic i Irinej

Govoreći o sastanku s patrijarhom, kaže da je poglavaru SPC rekao sve što misli i o Kosovu i o drugim stvarima, kao i da je on njemu isto prenio svoje mišljenje.

Vraćajući se na sastanak Savjeta, naveo je da su donijeli više važnih mjera, odluka i predloga za Vladu i za snage bezbjednosti kako bi se ojačala borbena gotovost “i da bismo bili spremni za sve izazove u budućnosti”.

Mi ćemo biti bolje pripremljeni, odgovarati ozbiljnije i čuvati mir i stabilnost, a ne da se sa nama sprda ceo svet zbog toga što neko nije ispunio svoje obaveze iz Briselskog sprorazuma, a da onda opet da licemerno kažu: pozivamo obe strane da ispune svoje obaveze”, rekao je Vučić novinarima poslije današnjeg sastanka sa patrijarhom Irinejom i nakon sastanka Sveta za nacionalnu bezbjednost.

Vučić je naglasio kako “sve strane imaju svoje ime i prezime” i zatražio da se kaže šta to iz Briselskog sprazuma nije ispunila srpska strana.

Jedinice KFOR-a stigle su do hidrocentrale na jezeru Gazivode, obezbeđuju je, ali ne zbog mogućih incidenata, već je navodno u pitanju redovna vežba, javlja reporter N1.

Komentarišući to, Vučić kaže da se nada da će raditi svoj posao, “kao što nisu radili 26. marta” (kada je uhapšen Marko Đurić).

Na pitanje o agenturnim djelovanjima, o kojima je izvjestio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, nadležne službe su dobile konkretne zadatke po tom pitanju, i uvjeren je da će ih ostvariti.

Vučić je naveo da su u pitanju različite strane službe. Posao naših agencija je da se bave time, dodao je.

Poručio je Srbima s Kosova da se ne boje, i naveo da će uraditi sve da sačuva mir.

Znam koliko im je teško, posebno u Metohiji, ali nećemo više nikome nikada dozvoliti pogrom”, naglasio je Vučić.

Podsjetimo, jutros je održana hitna sjednica Savjeta za nacionalnu bezbednost, poslije koje se javnosti obratio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

“Novih “Oluja” neće biti”

Predsjednik Vučić rekao je da Srbija mora da učini nešto da bi krajiški Srbi imali ista prava kao svi drugi Srbi i pozvao hrvatsko rukovodstvo da učini nešto za Srbe iz Hrvatske.

On je rekao da je godišnjica operacije Oluja za Srbe je “jeziva”. Ponovio je poruku da za srpski narod “novih Oluja neće biti”.

Vučić je naveo da su na obilježavanje 23. godišnjice stradanja Srba u “Oluji” pozvani i zvanični predstavnici Srba iz Hrvatske, koji ne mogu da se raduju hrvatskoj pobedi.

“Hrvati su srećni zbog srpske nesreće, a mi smo tužni zbog našeg srpskog naroda”, rekao je Vučić.

On je dodao da se očekuje da Srbi i Hrvati sarađuju u budućnosti.

“U budućnosti očekujem, jer i jedni i drugi gubimo stanovništvo, da ćemo morati mnogo bliže da sarađujemo”, rekao je Vučić.

Upitan kako reaguje na odlikovanje Ante Gotovine u Hrvatskoj, Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da radi na popravljanju pozicije hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.