Foto: RTRS

Upitan da prokomentariše pismo Dodika predsjedniku Savjeta EU Šarlu Mišelu u kojem navodi da je BiH neravnomjerno prisutna u Briselu, rekao da je potpuno u pravu.

– Tačno je da sam, kada sam posljednji put bio u Briselu, slušao trojicu predstavnika BiH. Kada je Dodik predsjedavajući onda sve trojica treba da govore, a kada nije onda je dovoljan samo jedan predstavnik, samo da Dodika ne bi vidjeli -kritikovao je on.

Rekavši da će prvo biti to na šta će da ukaže, upitao je šta će da mu kažu – ništa.

Isto kao što ne mogu, kako ističe, da mu odgovore na to o pravima Albanaca u Sjevernoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori.

– Јoš se pojavio neki Vučić, remetilački faktor, koji bi da menja nešto, a taman smo usnuli u svoje snove, a on se sada sjetio da traži neka prava. Ako pitaš za prava onda rušiš vladavinu prava, jer je Ustavni sud doneo presudu u BiH – kritikovao je on.

Podsjetio je da je osnov postojanja BiH Dejtonski sporazum, a da međunarodna zajednica kaže da dejtonska uredba govori o zastupljenosti stranaca u tom sudu.

– To je bilo predviđeno za pet godina, a prošlo je 25 godina. Trebalo je da budu izabrane sudije, a ne Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima donose presudu da imovina predmet restitucije pripadne BiH, a ne Srpskoj – kazao je Vučić.

Ukazao je da će poslije ovog doći na red šume, voda, pa vrtići i škole, i da poslije toga neće postojati pravo na jezik kao u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje šta će reći bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, Vučić kaže da je Dodik izrazio želju da Srpska pronađe svoj put, a da ako se ne poštuje Dejton, Srpska će krenuti putem svoje samostalnosti.

– Rekao sam da Srbija poštuje integritet BiH, kao i Dejton prema kojem se imovina ne sme dodeljivati napamet. Kao i uvijek, kao i u Crnoj Gori, svi pronađu krivca u Beogradu, a kako bi imali zajedničku spoljnopolitički temu. Ne mogu reći da je problem u Srpskoj jer ona nema vojsku i divim joj se kako uopšte isplaćuju plate, i onda krivce traže u Beogradu. Naučili su na tu politiku još 90-ih – kaže Vučić i dodaje da se zbog toga ne uzbuđuje.

 – Zamislite da je neko od njih napadnut na teritoriji Srbije, a da nije pronađen krivac? Usudiću se da kažem da je u Srebrenici bio pokušaj ubistva, ali to nikoga ne interesuje – naveo je Vučić.

 Ističe da se moraju postavljati kontra pitanja: Zašto Srbi nemaju prava u Crnoj Gori, zašto nemaju prava u BiH.

 – Tu odgovora nema i ne može ga biti. I oni sve to znaju. Šta onda tražite od Srba? Nećemo da puškama dolazimo do svojih prava, a želimo prava kao i svi drugi – kaže predsjednik Vučić.