Vučić, kako je ranije bilo najavljeno, započeće danas dvodnevni boravak na Kosovu i Metohiji obilaskom brane Gazivode i Zubinog Potoka.

Posjetu će početi obilaskom jezera Gazivode, gdje očekuje da sve bude mirno i da se na najnormalniji način obrati i ukaže na značaj jezera, ne samo za Srbe na sjeveru KiM, već i za Albance.

Vučić će danas u 14.30 časova u Zubinom Potoku obići Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta Autonomne pokrajine Kosova i Metohije.

Obilazak brane Gazivode predviđen je u 15.15 časova, najavljeno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Predsjednik Srbije potom će obići gazdinstvo porodice Kovačević u selu Ibarsko Postenje, te Poljoprivrednu školu Priština sa privremenim sjedištem u Lešku.

Vučić će se u 18.10 časova obratiti na zatvaranju Biznis foruma u Leposaviću, a u 20.30 časova u Zvečanu će održati sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Vučić je sinoć ponovio da je Srbija opredijeljena za mir, stabilnost i saradnju. Nada se da će, u godinama koje dolaze, biti moguće uspostaviti priteljstvo sa Albancima.

“Vučić dolazi, poslije pritiska EU nismo imali izbora”

Prištinske vlasti su, poslije intervencije SAD i EU, promijenile odluku o zabrani predsjedniku Srbije da posjeti Gazivode.

U petak uveče je odobren prvobitni plan njegove posejte Kosovu, potvrdio je ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli.

“Posjeta je odobrena. Ovo nije moja odluka, već odluka vlade Kosova. Imali smo pritisak od EU i saveznika, tako da nismo imali drugi izbor”, rekao je Pacoli.

Prištinski dnevnik Koha ditore, naveo je da je Priština oduku promijenila poslije “sugestije” SAD da se ne podižu tenzije.

“Ponovo smo razmotrili zahtjev i plan je odobren u skladu za prvobitnim zahtjevom i u skladu sa pravilima posjeta visokih zvaničnika u skladu sa Briselskim sporazumom”, Koha prenosi novu poruku vlasti u Prištini.

Dnevnik, takođe, navodi da su kosovske institucije tokom dana bile u kontaktu sa zapadnim državama oko ove odluke.

Prethodno, vlasti u Prištini nisu dozvolile predsjedniku Vučiću da u sklopu posjete Kosovu i Metohiji posjeti Gazivode, a tokom dana pojavila se i informacija da mu nije dozvoljena ni posjeta Zubinom potoku.