Govoreći o usvojenom neobavezujućem dokumentu u Evropskom parlamentu u kojem se između ostalo preporučuje Evropskoh komisiji da napredak Srbije ka EU uslove uvođenjem sankcija Rusiji i vidljivim napretkom u reformama.

– Evropski parlament donio je preporuke, a ne rezoluciju. U njemu nisu samo sankcije, već pokušaj da se disciplinuje Vlada Srbije. U tim preporukama EP se nalazi da moramo da priznamo nezavisno Kosovo. Narod treba da zna šta traže od nas i mnogo teže od sankcija je to što od nas traže obostrano priznanje – kazao je Vučić i dodao da sve i da sutra uvedu sankcije Rusiji potapšali bi ih kako kaže, po leđima i prekosutra bi donijeli rezoluciju da treba da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Vučić je rekao da nije uznemiren zbog preporuka Evropskog parlamenta.

– Nisam se mnogo uznemirio zbog njihovih preporuka, dokon pop i jariće krsti. Mala taktička pobjeda – kaže Vučić.

Odgovarajući na pitanje o dogovoru Beograda i Prištine o tablicama, Vučić je rekao da je to mala taktička pobjeda.

– Pregovori traju, KM tablice važe, to je ono što je važno. Ljudi mogu nesmetano da voze automobile sa ovim tablicama, bez kazni i ičega. To je mala taktička pobjeda koja će nas voditi u još težu situaciju i težim pritiscima, ali zadovoljan sam što smo sačuvali mir i stabilnost – navodi Vučić.

Cijelu konferenciju za novinare pogledajte ovdje: