Foto: SRNA

Komentarišući izvještaje hrvatskih medija da je u telefonskom razgovoru novoizabranog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i Turske Redžepa Tajipa Erdogana bilo riječi o reviziji Dejtonskog sporazuma, Vučić je rekao da svako ima pravo da razgovara o različitim temama i da je svaki razgovor ljekovit i dobar, te dodao da nema ništa protiv da oni razgovaraju.

On je podsjetio da je pozicija Srbije – da nema novih rješenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, što znači da i Srbi moraju da budu pitani i da i Srbi moraju da to prihvate, te da bez srpskog prihvatanja neće biti promjene Dejtonskog sporazuma.

Vučić je rekao novinarima u Bečeju da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i da će je teško ubijediti u promjene Dejtonskog sporazuma, dodajući da zna “u kojem smjeru misle da to ide”.

– Da se ne lažemo, mnogi koji govore o promjeni Dejtonskog sporazuma misle kako bi te promjene trebalo da idu u smislu smanjenja kompetencija i prerogativa Republike Srpske, a stvaranja, kako to popularno nazivaju, funkcionalne države, u kojoj Srpska kao entitet ne bi imala one nadležnosti koje ima danas – rekao je Vučić.

On je ponovio da je pozicija Srbije jasna i da svi mogu da razgovaraju sa svima.

– To je uvijek u redu i dobro, ali da se mijenja suština Dejtonskog sporazuma, može samo ako se sva tri naroda saglase, što znači ako se i Srbi saglase. Srbija drugačije svoj pristanak na bilo kakvu promjenu Dejtona neće dati – dodao je Vučić.

Hrvatski Nacional je objavio da je u telefonskom razgovoru Milanovića, koji će u februaru preuzeti dužnost predsjednika Hrvatske, s turskim predsjednikom dan nakon izborne pobjede ponovno razmatrana potreba analize Dejtonskog sporazuma koji je potpisan prije 25 godina i njegov uticaj na aktualne događaje u BiH.

Vučić je u Bečeju prisustvovao otvaranju novog pogona kompanije “Knot autofleks jug” koja proizovodi dijelove za auto-prikolice, a koja je danas otvorila novi pogon za toplo cinkovanje, u koji je investirano 7,5 miliona evra i u kojem će biti zaposlena 82 radnika.