BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO
Vučić je istakao da je na Zvizdićevu izjavu reagovao riječima da je Republika Srpska dejtonska tvorevina, čijim je stvaranjem sačuvan mir na teritoriji BiH.
On je naveo da su u Berlinu, gdje je održan skup o zapadnom Balkanu, Albanci zahtijevali da Beograd prizna samoproglašeno Kosovo, da nema autonomije za Srbe i da ne može da postoji nikakva nova Republika Srpska, da nema izvršnih ovlašćenja za zajednicu srpskih opština.
Vučić je rekao da je Srbija imala samo uslov da budu ukinute protivpravne prištinske takse koje svi osuđuju, prenose beogradski mediji.
“Neki drugi su smatrali da je od dijaloga važnije da takse ostanu, ali šta da radimo”, naveo je Vučić.
On je naveo da su predstavnici Slovenije, Hrvatske i Crne Gore bili korektni tokom razgovora i da nema šta da im zamjeri uprkos neslaganjima o određenim pitanjima.
“Srpska delegacija se trudila da se ponaša odgovorno i ozbiljno. Mislim da smo u tome uspeli, iako ne mislim da smo svi zajedno pred bilo kim iz Evrope izgledali dobro”, rekao je Vučić, dodajući da će novi sastanak biti održan u Parizu 1. ili 2. jula.
On je ocijenio da je skup u Berlinu značajan zbog toga što se vidjelo u najiskrenijoj formi ko iz regiona ima kakav odnos prema Srbiji i Kosmetu.
Vučić je zahvalio organizatorima sastanka u Berlinu, njemačkom kancelaru Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu, za angažman i za to što su, kako je naveo, bili bili racionalni i razumni, odgovorno pokušavali da nađu rješenje za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu.
Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavio je na samitu u Berlinu da je pomirenje u regionu nemoguće dok Srbija i BiH ne priznaju nezavisnost KiM.
“Pomirenje će biti nemoguće za onoliko vremena za koliko Srbija i BiH ne budu priznale nezavisnost Kosova. NJemačka i Francuska imaju mogućnost i liderstvo za podsticaj na tako smjele odluke”, napisao je Tači na “Fejsbuku” poslije razgovora u Berlinu.

On je ocijenio da jedna od prvih odluka EU treba da bude odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova i Metohije.