screenshot

Na sjednici proširenog sastava Izvršnog i Glavnog odbora SNS-a Vučić je rekao da će pritisci na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova biti sve veći.

“Pritisci će biti sve veći i žešći, bit će puna nezavisnost bez podjela i bilo čega za Srbiju i to treba da budemo sretni ako nam ne odrede poseban tribunal za Srbe”, kazao je Vučić.

On je dodao da posljednjih sedmica u Beograd kod njega dolaze mnogi zvaničnici, zovu ga na sastanke na kojima insistiraju da Srbija uradi nešto da “odobrovolji Albance da ukinu takse” na uvoz srbijanske robe.

“Kada sam govorio da imamo šansu za kompromis proglašavali su me za izdajnika, a to nam je možda bila i posljednja šansa da napravimo kompromis. Danas nam taj kompromis više niko i ne nudi“, rekao je on.

Vučić je dodao da će mnogi podržavati “različite unutrašnje elemente kako bi se smanjivala snaga srbijanske države, ne bi li se do tog cilja lakše i brže došlo”.

“Pritisci su nikada veći, nema šta nisu radili Albanci protiv Srbije i Srba… Gotovo šest mjeseci čekamo da se smiluje međunarodna zajednica da zamoli svoje čedo, da ukinu takse, ništa se nije dogodilo”, kazao je Vučić.

On je najavio da će razgovarati sa svjetskim zvaničnicima u narednom periodu, ali da Srbiju “ne čeka ništa dobro” na sastanku u Berlinu sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

“Jedino što očekujem kako traže početak i zahtjev za novim formatom i dijalogom gdje cilj treba da bude priznavanje Kosova gdje Srbi ne treba da dobiju ništa. Tražit će od nas da uđemo u razgovore, a da Albanci takse i ne ukinu”, kazao je Vučić.

Vučić je poručio da on neće da razgovara bez ukidanja tih taksi.

“Po cijenu, ne onu koju treba da plati Srbija, već lično, neću prihvatiti da nastavimo bilo kakav razgovor bez ukidanja taksi šta god se dešavalo i kakvi god bili pritisci”, poručio je Vučić.

On je dodao da će SNS uoči Đurđevdana (6. maja), ako takse ne budu ukinute, izaći sa “mjerama protiv Prištine”, o kojima će biti odlučeno na posebnoj sjednici Glavnog odbora SNS-a.