Foto: BETA

Na gradilištu na Trgu republike grupa ljudi koja kaže da pripada delu građana koji su zadovoljni što se rekonstruišu centralne beogradske ulice sukobila se s predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem, odbornicima te opštine i nezadovoljnim građanima koji blokiraju radove na tom gradilištu.

Bastać se posle nekoliko minuta vratio unutar gradilišta i nastavio blokadu, a novinarima je rekao da je u pitanju orkestrirani napad Srpske napredne stranke (SNS) i da su neki od onih koji su ga gurali navijači bliski SNS. On je kazao da će tokom dana “biti još takvih incidenta”.

Predsedik opštine Stari grad je kazao da će opština Stari grad organizovati 16. juna referendum na kom će građane pitati šta misle o projektima gradskih vlasti “koji trajno menjaju izgled Beograda i direktno ugrožavaju kvalitet života građana”.

Bastać je ponovio zahteve da žele razgovor sa gradonačenikom Beograda Zoranom Radojičićem, smenu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i obustavu radova u centru grada dok se građani na referendumu u opštini Stari grad ne izjasne o tome.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić napisao je danas na Fejsbuku da je Grad Beograd podneo novu prekršajnu i krivičnu prijavu protiv Marka Bastaća zbog “blokade radova na rekonstrukciji Trga Republike, pretnji radnicima i uništavanja gradske imovine”.

Krivičnu prijavu je podnela Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda protiv Bastaća i nekoliko NN lica, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

U obrazloženju prijave se navodi da je Bastać tokom aprila organizovao više neprijavljenih protesta građana sa političkom temom na Trgu Republike.

Blokada radova na Trgu republike oržana je i pre nekoliko dana i trajala je 12 sati, a danas je počela oko 12 časova i, kako je Bastać najavio, trajaće 24 časa.