MIlorad Dodik

On je podsjetio da je zbog toga u Banjaluci razgovarao sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović i mandatarom za sastav nove vlade Srpske Radovanom Viškovićem.

“Našom stalnom sedmičnom koordinacijom biće promijenjenja dosadašnja praksa predstavljanja Srpske na nivou BiH i svi odgovorni ljudi, zavisno od teme, moraće sa našim institucijama proći sva pitanja. Ne može se desiti da nešto prođe u parlamentu BiH i Savjetu ministara, a da o tome ne znamo svi sve”, naglasio je Dodik.

On je ponovio da ima jasan stav u politici i da je ne vodi s ciljem dodvoravanja bilo kome.

“Meni je isključivo stalo šta o mojoj politici kaže narod na izborima. U mandatu sam odgovoran narodu. Interes ovog naroda jeste očuvanje ustavne pozicije Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, kaže Dodik.

On je podsjetio da je sadašnja situacija u BiH protivna ovom sporazumu.

“Ona je takva zato što je međunarodna zajednica, a pogotovo njen dio sa Zapada, podržao nasilje visokog predstavnika u mijenjanju propisa, gradeći BiH po nekom njihovom viđenju, a ne u skladu sa Ustavom. Zato smo došli do toga da sada imamo kao neku priču o građanskoj BiH, koje neće biti jer su identiteti važni”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, i u Evropi je na sceni vraćanje nacionalnog identiteta.

“Ako neko želi, a pogotovo građanske opcije, da nametnu dominaciju Bošnjaka kroz priču o građanskoj državi, onda će dovesti do stvaranja nacionalnih društava. To će biti Republika Srpska, BiH i Herceg-Bosna”, smatra Dodik i dodaje da je u najvećem interesu Bošnjaka da drže balans u BiH koji je dat Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je ponovio da je politički sistem u BiH uspostavljen kao osnova za mir.

“Da nije bilo političkog sistema, nikada ne bi bio potpisan Dejtonski sporazum i zašto bi se mi odrekli prava dobijenih ovim sporazumom? Moramo vratiti sva naša izgubljena prava i to je uslov opstanka Srba u BiH”, naveo je Dodik, koji je podsjetio da je Srpska priznata Ženevskim dogovorom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da je BiH za Srpsku “moranje”.

“Nastaviću da se ponašam u skladu sa svojim bazičnim stavom, a niko ovdje ne smije očekivati da eliminiše bilo čiji identitet”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi sav nacionalni život proveli u borbi za slobodu i to nije mnogo različito od današnje situacije.

“U Prvom svjetskom ratu je poginulo 1.300.000 Srba, to je cijela Republika Srpska i zato nemam prava kao pripadnik srpskog naroda da tu činjenicu ignorišem. Poštujem i stradanja drugih naroda i ne bih volio da iko dođe u poziciju da ratuje, ali smatram legitimnim da se borim za naša politička prava”, naglasio je Dodik.