Milorad Dodik (Foto: Glas Srpske)

On je potvrdio da je to, iako ne baš doslovno, rekao i evropskim diplomatama sa kojima je juče razgovarao u Briselu.

“Briselske prijatelje sam zamolio da nam od sada ne daju preteške uslove za kandidatski status. Pokušao sam ih uvjeriti da bi se procesi u BiH nakon sticanja kandidatskog statusa u mnogim aspektima mogli okrenuti u pozitivnom pravcu. Složili smo se takođe da je jedno biti u statusu potencijalnog kandidata, a sasvim drugačije se međusobno razgovara kada ste za još jedan, za nas vrlo važan korak, bliže Briselu”, rekao je Dodik za “Al džaziru”.

Prema njegovim riječima, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerina rekli su da će za rješavanje nekih od najvažnijih problema BiH imati bezrezervnu pomoć EU, ali da mnogo toga, poput formiranja Savjeta ministara, BiH može i mora uraditi sama.

“Dogovorili smo se da neka osjetljiva pitanja kao što je članstvo u NATO-u odgodimo za kasnije. Rekao sam im, takođe, da bi odgovornost morali od sada da snosimo svi koji stvari ne postavljamo na pravo mjesto, ali i oni koji se razmeću lažnim nadama dok nam građani odlaze iz zemlje”, naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Najveću odgovornost, dodao je on, trebalo bi da snose oni koji kojekakvim nerealnim inicijativama, zahtjevima i kvazivizijama o unitarnoj ili građanskoj BiH koče suštinske reforme.

Dodik je naglasio da teritorijalna cjelovitost BiH nije sporna, već je sporna njena nefunkcionalnost.

“Nikada nijedan funkcioner Srbije u mom prisustvu nije govorio o rasturanju BiH, niti mi o tome u Beogradu razgovaramo. Mi smo realisti”, naglasio je on.

Dodik je rekao da BiH u ovom času vidi kao karikaturu od države, a da bi je volio vidjeti kao harmoničnu zajednicu sastavljenu od dva ravnopravna entiteta u kojoj niko nikoga ne negira, niti iko ikome smeta da napreduje.

“BiH kao država može da opstane samo ako bošnjački političari, moj kolega Željko Komšić, takozvana ljevica i inteligencija u Federaciji BiH postanu svjesni da je BiH složena država i da kao takva nema nikakve izglede da u skoroj budućnosti postane građanska. A unitarna neće svakako nikada ni postati”, poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je spreman dati sve od sebe da građani BiH ostaju u zemlji, da se grade auto-putevi, gasovodi i drugi energetske objekte.

“Ali, službeno Sarajevo mora, napokon, da se odrekne svoje dosadašnje politike podaništva. Tamošnji političari moraju početi da se ponašaju državnički. Mi vlastite probleme moramo i možemo početi rješavati sami, a na drugima je da nam u tome pomognu koliko oni mogu i koliko žele”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva.

On je ponovio da je spreman za svaki dogovor koji ide u korist BiH “koja nije ni Izetbegovićeva, ni DŽaferovićeva, ni Komšićeva očevina“.

Napominjući da Evropska unija ima svoje interese i da je logično da ih ima, Dodik je rekao da njemu nije logično da se u BiH već 25 godina ne zna šta su zajednički strateški interesi, kuda idemo, s kim i po koju cijenu.

“Naši zajednički interesi bi, ponavljam, trebalo da budu dinamična ekonomija i visok životni standard naših građana. Ovi se ciljevi ne mogu dostići bez domaće sloge i stranih investicija. Ekonomije nema ni bez auto-puteva, vlastite energije, gasovoda i bez uključivanja na sve druge regionalne, evropske i globalne trendove”, konstatovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.