Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Prvo je posetio Stalać, gde je obišao preduzeće za proizvodnju metalne galanterije “Antić Kosta”.

Predsednika su ispred firme dočekali domaćini i građani tog mesta.

Privatna firma “Antić Kosta” proizvodi i distribuira proizvode metalne galanterije namenjene građevinarsttvu osnovana je 1959. godine i u vlasništvu je porodice Antić. Zapošljava 80 radnika. Ove godine u planu je povećanje izvoza i broja radnika, a uglavnom su zaposleni ljudi iz Stalaća, dok su, kako kažu u firmi, plate od 25.000 do 100.000 dinara.

Proizvodni pogoni su površine od 12.000 m2 i nalaze se u Stalaću.

Celokupna proizvodnja je prilagođena evropskim stadardima, kontinuirano se uvode inovacije, unapređuju kadrovi i nabavljaju najsevremenije mašine. Svoje proizvode među kojima su ventilacione aluminijumske rešetke za centralnu klimatizaciju, štucne, prohromski slivnici za kupatila izvozi u 15 država – zemlje regiona, Mađarsku, Rumuniju, Italiju, Češku, Grčku, Slovačku…

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je u razgovoru sa građanima Stalaća, čvorištu nekadašnjih železnica, da država namerava da ulaže u železničku infarstrukturu, jer su procene da taj vid saobraćaja, te prevoz putnika i robe, ponovo dobija na značaju.

Železnice su budućnost, a i kargo i putnički saobraćaj baziracje se sve više upravo na železnicama, rekao je Vučić.

“Moraćemo, pre svega, da gradimo Koridor 10. Radili smo prugu Resnik – Valjevo, i dalje ćemo raditi prema Crnoj Gori, ali moraćemo da radimo Koridor 10, pre svega, Beorgad – Niš”, rekao je Vučić.

Ukazao je da će, uz to, biti izgrađen autoput od Pojata do Preljine, što je, ističe, za žitelje tog dela zemlje spas.

“Tu ćemo da izgradimo tri industrijske zone, blizu autoputa – jednu uz Kraljevo, jednu uz Trstenik, jednu između Kruševca i Ćićevca”, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da mnogi, ne samo na srpskoj političkoj sceni, vole da kažu – glasaj za mene, biće bolje, ali da to ne ide tako, jer se sistem mora postaviti na ozbiljan i odgovoran način, i da samo uz teške mere, stvari dolaze na dobro.

Dodao je da Srbiji ekonomija raste, dok je veliki pad u industrijskoj proizvodnji u Evropi.

“Dokle god imamo pozitivni rast i suficit u budžetu moći ćemo da povećavamo penzije i plate u javnom sektoru. Za to smo se izborili teškim i odgovornim reformama koje smo sproveli pre četiri godine”, rekao je Vučić.

Jedan od meštana ga je upitao za strelce, koji rade u protivrgadnoj zaštiti, a kojima, kako je rekao, država ne plaća ni penzijsko, ni socijalno osiguranje, na šta je Vučić odgovorio da će to proveriti sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i da će ministar pružiti javni odgovor u narednih 48 sati.

Vučić posle Stalaća, u Varvarinu posetiti Osnovnu školu “Jovan Kursula” i Srednju školu Varvarin.

U Velikoj Drenovi obratiće se građanima toga kraja, a potom će otići u Trstenik, gde će obići fabriku “PPT Petoletka doo”- Hidraulika i Osnovnu školu “Sveti Sava”. Zatim će u Aleksandrovcu obići vinariju porodice Ćosić, i fabriku “PPT Armature ad”.

Na kraju posete Rasinskom okrugu Vučić će obići toplanu u Kruševcu, gde će se obratiti radnicima, a zatim i fabriku FAM – VALVOLINE, gde će biti potpisan ugovor o prodaji fabrike FAM – Kruševac.

Potom je, na Trgu Kosovskih junaka, predviđeno obraćanje predsednika Vučića i premijerke Ane Brnabić. Vučić je kampanju “Budućnost Srbije” započeo obilaskom Pčinjskog okruga pre dve nedelje, a u međuvremenu je posetio i Južnobanatski, Mačvanski i Raški okrug.

Cilj je da građanima predstavi šta je do sada sve urađeno i koji su dalji planovi, ali i da čuje koji su njihovi najveći problemi.