vladika teodosije

foto: RTRS

Apelujući na predstavnike vlasti u Beogradu i Prištini, a posebno međunarodnoj zajednici, istakao je da su u Eparhiji duboko zabrinuti zbog sve češćih “politički i moralno neodgovornih izjava političara” sa obje strane koji govore o “konačnom rješenju” u kontekstu “teritorijalne podele” i “razgraničenja Srba i Albanaca, te da one kod srpskog naroda izazivaju zabrinutost i nespokojstvo.

“Da li to znači da ćemo doći u situaciju da većina kosovsko-metohijskih Srba koji žive južno od rijeke Ibar treba da se iseli iz svojih domova i napusti svoje najvažnije svetinje – Pećku Patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, Prizren?”, upitao je vladika.

Vladika Teodosije smatra da ovakav princip, koji je doveo do stradanja mnogih nevinih ljudi tokom ratova u raspadu bivše Jugoslavije devedesetih godina, predstavlja kontinuiranu prijetnju miru i stabilnosti, i to ne samo u regionu Zapadnog Balkana.

Takvo rješenje, ukazuje, stvorilo bi dodatni presedan “za nove separatizme u Evropi i širom svjeta i doveo do čitave lančane reakcije krvoprolića, stradanja i proterivanja civilnog stanovništva, samo zato što bi se, nakon dogovora političara, mnogi našli na ‘pogrešnoj strani’ linije razgraničenja”.

Vladika je apelovao na političare, kako u Beogradu tako i u Prištini, na međunarodne posrednike u dijalogu i druge zvaničnike da se rješavanje svih pitanja na Kosovu i Metohiji mora i sme tražiti samo u funkciji očuvanja mira, sigurnosti svih građana, posebno nevećinskih etničkih i vjerskih zajednica, očuvanju njihove duhovne i kulturne baštine, istorijskog identiteta, ljudskih i vjerskih sloboda.

“SPC protiv svakog konflikta”

Pozivanje na podjelu, prema njegovim riječima, zanemaruje čitav niz suštinski važnih pitanja kao što su: sloboda povratka raseljenih, rješavanje pitanja nestalih, zaštita imovinskih prava, obezbjeđivanje adekvatnog zdravstva i školstva, vjerskih i ljudskih prava, koja moraju biti garantovana i na nivou zakona, ali i svakog dogovora koji bude postignut.

Vladika naglašava da ovakav stav ne znači poziv na “zamrznuti konflikt”, jer je SPC protiv svakog konflikta.

“Ovo je poziv pre svega na odgovoran i transparentan nastavak dijaloga, koji treba da se vrati u okvire koji će biti u funkciji stabilnosti regiona i evropskog kontinenta i u skladu sa svim relevantnim međunarodnim poveljama i standardima, među kojima je posebno važna Rezolucija UN 1244”, napisao je episkop Teodosije.

Ponovio je da bi razmjena teritorija dovela do masovnog iseljavanja civilnog stanovništva, stradanja vijekovima stare duhovne i kulturne baštine srpskog naroda i nanela bi nenadoknadivu štetu svima, te upitao da li postoje oni koji bi imali istorijske i moralne “hrabrosti” da dovedu do egzodusa i nesreće desetina hiljada nevinih ljudi.

Vladika je ukazao da učestale izjave preko medija već dovode do toga da se sve više Srba odlučuje na prodaju svoje imovine, umjesto da se ohrabre da opstanu na svojim ognjištima.

“Posebno apelujem na međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji i širom svijeta da jasno i nedvosmisleno zaštite sve one koji su opredeljeni da ovde žive i da ne dozvole takva rješenja koja bi dovela do njihovog egzodusa, već da više učine na zaštiti njihovih prava”, istakao je episkop raško-prizrenski Teodosije.