Foto: Sputnik / Dejan Simić

Vladika je tražio nalog, na šta su mu službenici policije rekli da imaju nalog, koji nisu pokazali, kao i da mogu da mu daju zapisnik o pretresu, koji su i dali nakon dužeg čekanja, oko 40 minuta, navodi se na sajtu Mitropolije.

Episkop Joanikije je rekao da su ovakvi postupci policije vid pritiska na sveštenstvo da se odustane od dalje borbe za verska prava u Crnoj Gori, što zapravo znači da je svako ko se bori za svoja prava u Crnoj Gori označen kao neprijatelj države.

To je, dodao je vladika, svojstveno autokratiji, a ne demokratiji.

Zapisnik policije
© FOTO : MITROPOLIJA CRNOGORSKO-PRIMORSKAZapisnik policije

„Razumem da policija treba da radi svoj posao i jasno mi je da kod samih policajaca, koji su vršili pretres, nije bilo zle volje, ali mi nije jasno zbog čega sam sumnjiv policiji i zbog čega se na meni primenjuje ovo pravilo Zakona“, kazao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

U zapisniku koji je policija uručila stoji:

„Pretresanje je izvršeno bez naredbe suda na osnovu Člana 33 Stav 2 Zakona o graničnoj kontroli, jer postoje osnovi sumnje o posedovanju zabranjenih stvari koje ima kod sebe ili u saobraćajnom sredstvu“.

Podsetimo, vladika Joanikije boravio je u Beogradu u petak, kada mu je u Vukovoj zadužbini uručena „Povelja Prosvjete“, koja se uručuje za doprinos u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda.

Sa episkopom budimljansko-nikšićkim Sputnjik je razgovarao nakon uručenja nagrade, za koju je rekao da je „doživljava kao veliku podršku njemu lično, ali i podršku sveštenstvu i raspetom narodu i raspetoj crkvi u Crnoj Gori“: