Vladika Fotije/Foto: SRNA

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilštva (ODT) u Nikšiću, Stevo Šekarić, kazao je danas novinarima da je tužilaštvo “podnijelo i predalo Osnovnom sudu u Nikšiću optužni prijedlog protiv devet sveštenika Eparhije budimljansko nikšićke“.

Naveo je da su oni 12. maja u Nikšiću “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litiju ulicama grada“.

Episkop Јoanikije i drugi sveštenici su prošle noći pušteni iz pritvora gdje su bili 72 sata zbog organizovanja litije, uprkos zabrani javnih skupova.

Prema riječima tužioca, odluka o zadržavanju sveštenika je bila donesena zbog osnovane sumnje da bi mogli ponoviti krivično djelo koje im se stavlja na teret, jer su i ranije organizovali litije.

Šekarić je dodao da je prema sveštenicima primjenjivan zakon kao prema svim ostalim građanima.

U Nikšiću se 20 godina održavaju molitvene šetnje povodom slave Svetog Vasilija Ostroškog, ali Eparhija budimljansko-nikšićka 12. maja ove godine nije policiji najavila taj skup. Tada su se ispred crkve okupile hiljade ljudi, a sveštenici su predvodili litiju.

Objašnjavajući to, Јoanikije je kazao da “sveštenstvo nije smjelo da povredi narod i njegova osjećanja kada su vidjeli koliko ih se skupilo“ i ocijenio da su “nastali probemi kada se vlast umiješala“.

Privođenje sveštenika izazvalo je proteste širom Crne Gore i sukobe s policijom u srijedu uveče u Nikšiću i Pljevljima, gdje je povrijeđeno 26 policajaca i privedeno više od 50 građana.