Vladika Јefrem ističe da je pitanje Kosova i Metohije centralno pitanje srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

“Nažalost, na djelu je očigledna otimačina i bezakonje na svjetskom nivou, koje pokušava da nam ospori pravo na Kosovo i Metohiju”, rekao je episkop banjalučki za “Glas Srpske”.

Govoreći o izgradnji srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, vladika Јefrem je rekao da je urađena kripta i temelji hrama, podrumi i temelji duhovnog centra, kao i veći broj podzemnih garaža potrebnih za normalno funkcionisanje ovih objekata.

“Potrebno je završiti još određene administrativne poslove koji su u toku i nadamo će naredne sezone poslovi krenuti dalje, prvenstveno na hramu, a potom i na duhovnom centru”, dodao je episkop banjalučki Јefrem.

On je poručio da je “potrebno da se vratimo Bogu i vječnim duhovnim i moralnim vrijednostima i ovaj svijet i život u njemu učinimo mogućim, prihvatljivim i dostojnim čovjeka”.

“Ne smijemo da se varamo, niko nam na zemlji neće riješiti sve naše probleme, ali ako naši prohtjevi i potrebe budu imali mjeru, onda ima nade da naš život bude srećan, miran i blagosloven – da budemo zadovolji”, rekao je vladika Јefrem.

Komentarišući potez vaseljenskog patrijarha Vartolomeja koji odobrava autokefalnost nepriznatoj ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, vladika Јefrem kaže da je to krajnje pogrešno i za Crkvu neprihvatljivo.

“Ostaje za sve nas neshvatljiv potez carigradskog patrijarha Vartolomeja da se direktno miješa u poslove Ruske pravoslavne crkve, a ako bi taj presedan prošao, on bi se mogao primijeniti i na druge prostore, uključujući i naše. To se, ipak, neće dogoditi”, istakao je vladika Јefrem.

Vladika Јefrem je pravoslavnim građanima Republike Srpske čestitao predstojeći praznik Rođenja Isusa Hrista – Božić i poželio im srećnu i blagoslovenu Novu Gospodnju 2019. godinu.