Sveta arhijerejska liturgija počela je u 9.00 časova, a po njenom završetku biće služen pomen stradalima i osveštani slavski kolač i žito novomučenicima, rečeno je Srni u Eparhiji pakračko-slavonskoj.

Po završetku molitvenog okupljanja, planirana je posjeta manastiru Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu gdje će biti osveštan novouređeni manastirski konak.

Ove godine navršava se 80 godina od stradanja srpskog naroda sa Kozare, iz Potkozarja, mučeničkog stradanja u Drakseniću, pokolja u Slavoniji – stradanja u Pakračkom i Požeškom kraju i u taj pomen Eparhija pakračko-slavonska organizuje molitveno okupljanje.

Prema podacima Јavne ustanove “Spomen područje Donja Gradina”, dan uoči proboja u logoru su bila 1.073 logoraša, a ustašku likvidaciju koncentracionog logora Јasenovac uspjelo je preživjeti ukupno 169 logoraša.

U zloglasnom logoru Јasenovac, tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja, 127.000 antiFašista. U Јasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Selo Mlaka je dio kompleksa jasenovačkog logora smrti, u kojem su bili smješteni žene i djeca.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime