ilustracija

Bernardini smatra da je ovo era restaurisanja čitavog sveta, tako da liči na period kolonijalizma.

“Velikim zemljama danas se uzima snaga da ne bi mogle da urade ništa što nije u interesu velikih sila”, rekao je Bernardini za “Večernje novosti”.

Bernardini, koji je autor knjige “Ubijena Jugoslavija”, kaže da je nekadašnja SFRJ bila prijetnja velikim silama, s obzirom da je bila velika zemlja, te da je bilo važno “rasparčati” je na male zemlje.

Bernardini je jedini Italijan koji je u zatvorskoj ćeliji u Hagu razgovarao s nekadašnjim predsjednikom Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodanom Miloševićem o licemerju svjetskih sila, kaže da je Miloševiću bilo jasno šta je globalizacija.

“Pitao me je `globalizacija je imperijalizam?`. Imao je jasan pogled i tačnu viziju šta to donosi. To je vidio ne samo na primjeru Jugoslavije već i na svjetskom nivou, imao je svijest o tome šta se događa poslije pada Berlinskog zida”, rekao je Bernardini.

On je dodao da je Milošević bio uvjeren da je sud u Hagu “lažni i ilegalni sud pod vladavinom NATO-a, sud protiv srpskog naroda” i da je “to samo početak”.