Dio tog novca biće utrošen i za projekte koje su kandidovali grad Trebinje i opštine Istočne Hercegovine.

Ravnomjeran razvoj Republike Srpske, prioritet je Vlade Srpske. Tako će Vlada za projekat slobodne zone u Trebinju izdvojiti 800.000 maraka.

Vrijednost projekta znatno je veća, ali, shodno raspodjeli novca koji je Vlada obezbijedila za investiranje širom Srpske, Trebinje će dobiti pomenuti iznos, naglasio je gradonačelnik Mirko Ćurić.

– Imamo već određen broj investitora koji su zainteresovani. Smatramo da je za projekat slobodne zone idealno područje Trebinja, blizu je Evropska unija, Hrvatska, Crna Gora, budući aerodrom… Sve je to nešto što sigurno ide u prilog Trebinju i nadam se da će taj projekat da bude realizovan i prihvaćen od nadležnih organa. Otvoriće se sigurno i nova radna mjesta, to će donijeti nove investicije – ističe Ćurić.

I druge opštine u Hercegovini dobiće sredstva za investiranje. Opština Gacko gradiće zgradu za mlade bračne parove i to je projekat sa kojim su konkurisali za sredstva Vlade Srpske.

Vlada je odobrila 500.000 maraka.

– To je jedan interesantan projekat gdje Vlada i opština sufinansiraju izgradnju stambenih jedinica za mlade bračne parove koji se obavezuju da će ostati da žive i rade u Gacku – pojasnio je Ognjen Milinković, načelnik opštine Gacko.

Opština Bileća konkurisala je sa projektom rekonstrukcije trotoara u užem dijelu opštine. Nadležni kažu da on nije odobren uz objašnjenje da to nisu prioriteti.

Bileća će aplicirati sa drugim projektom.

– Imamo mi tih projekata kojima ćemo aplicirati. Vjerovatno će to biti kanalizacija za naselje Zlatište koja je preko dva miliona – naglasio je Veselin Vujović, načelnik opštine Bileća.

Nevesinje je konkurisalo i dobilo 800.000 maraka koji nedostaju za završetak projekta izgradnje prečistača pitke vode na jezeru Alagovac.

Opština Ljubinje za sredstva Vlade Srpske konkurisala je sa nekoliko projekata. Odobreno je 258.000 maraka za ovu opštinu, a za koji projekat će biti utrošen novac biće precizirano u narednom periodu.

Zahvaljujući sredstvima Vlade Srpske biće asfaltiran put prema naselju Klečak u Berkovićima i izgrađen vodovodni sistem na lokaciji Žegulja u toj opštini.