To će značiti oko šest miliona maraka ušteda za poslovnu zajedniucu.

Premijer Srpske Radovan Višković najavio je i da će sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić sutra potpisati zajedničku izjavu o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu Drine.

Ono što su iz Vlade ranije najavljivali kada su predstavljali budžet i Ekonomsku politiku je i utvrđeno. Od Nove godine niz je taksi koje će biti smanjene ili ukinute.

Veći dio su prihodi republičkog, a oko 10 odsto lokalnih budžeta. Izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim, komunalnim i administrativnim taksama, milionske uštede za privrednike.

– Nakon stupanja na snagu ovih zakona, koji su utvrđeni po hitnom postupku, biće ušteđeno šest miliona KM – precizirao je Višković.

Administrativne i komunalne takse ukidaju se od sljedeće godine. Republičke takse biće umanjene za 30 odsto što znači manje 400.000 maraka prihoda u budžetu u korist poslovne zajednice.

Do 2023. godine planirano je da budu ukinute. Mali privrednici biće oslobođeni takse za isticanje naziva firme.

Stope posebnih vodnih naknada umanjuju se za 50 procenata po kubiku zahvaćene vode.

Iako će i zbog svih ovih odluka biti manje prihoda, Višković najavljuje da bi budžet za 2021. trebalo da bude oko 3, 5 milijarde maraka što je na nivou ovogodišnjeg, s tim da će biti značajne prekompozicije u samom budžetu.

– Uradićemo sve da napravimo maksimalne uštede, da maksimalno smanjimo sve potrošačke stavke. Sa druge strane, pojačaćemo investicije i davanja prema zdravstvenom i realnom sektoru – naglasio je Višković.

Iz Vlade ne najavljuju smanjenje plata jer bi to, kažu, značilo i manju javnu potrošnju, što ne bi bilo dobro za ekonomiju.

Negira i naziva ih političkim, spekulacije o privatizaciji Elektroprivrede, koji neki dovode u vezu sa izgradnjom tri hidrocentrale na Drini- Buk Bijela, Foča i Paunci.

Sutra će u Banjaluci premijeri vlade Srpske i Srbije potpisati izjavu o izgradnji, a uskoro slijedi i izbor izvođača radova.

– Obaveze Vlade Srpske i Vlade Srbije su ispunjene i u narednih nekoliko dana Elektroprivreda Srbije uplatiće osnivački ulog od 39 miliona KM. Time Elektroprivreda Srbije postaje partner Elektroprivredi Srpske u izgradnji ovog energetskog sistema, koji je više nego značajan i za Srpsku i za Srbiju – istakao je Višković.

Vlada je produžila rok važenja turističkih vaučera do 31. decembra. Do sada je utrošeno 22.000.

Premijer kaže da će razlika do pet miliona koja ostane i nakon novog roka biće podijeljena sektoru ugostiteljstva i turizma.