Foto: RTRS

Od svog osnivanja 2007. godine, posredstvom Fonda, Vlada Srpske izdvojila je oko 11 miliona maraka za stipendiranje najboljih studenata koji studiraju na domaćim i inostranim fakultetima.

– Sigurno je da može više i bolje, ali je važno da smo, osim redovnih, omogućili i stipendije za studente koji postižu dobre rezultate na prestižnim univerzitetima u inostranstvu – rekla je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović novinarima u Banjaluci na Forumu stipendista Fonda “Dr Milan Јelić”.

Ona je istakla da je neophodno dodatno ojačati vezu stipendista i institucija Republike Srpske.

– Naša obaveza je da pomognemo da stečena znanja primijene i dođu do posla kako bi doprinijeli razvoju našeg društva. Ovo je dobar program i radićemo na njegovom jačanju ukoliko finansijska situacija bude bolja – navela je Cvijanovićeva.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević naglasio je da predstavnici institucija Srpske danas odaju priznanje za sve što stipendisti rade.

– Sa stipendistima želimo da vidimo kako možemo da unaprijedimo rad Fonda “Dr Milan Јelić”, ali i da čujemo njihovo mišljenje o budućnosti Srpske i onome što radi Vlada – kaže Rajčević.

On je naveo da je u ovoj akademskoj godini obezbijeđeno 160 stipendija za šta je izdvojeno oko dva miliona KM.

Student pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milica Malešević, koja je stipendista Fonda, kaže da joj stipendija mnogo znači u usavršavanju i napretku, te da joj je cilj da stečena znanja razvija u Republici Srpskoj.

Ona je zahvalila institucijama Republike Srpske što vode račna o kvalitetnim studentima.

Student prve godine drugog ciklusa studija Arhitektonsko-građevinsko- geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Dajana Papaz rekla je da radi kao pripravnik na Fakultetu što je veliki podsticaj za dalje.