Foto: RTRS

Najniže penzije od 1. januara 2020. godine, određene su tako što su iznosi najniže penzije za decembar 2019. godine, uvećani za 3,11 odsto, odnosno za procenat usklađivanja penzija. Tako će korisnici ovih penzija, od prvog januara primati sljedeće iznose:

IZNOSI NAЈNIŽE PENZIЈE OD 1.1.2020. GODINE

– penzioneri koji imaju do 15 godina penzijskog staža – 201,82 KM
– penzioneri koji imaju od 15 do 20 godina penzijskog staža – 242,21 KM
– penzioneri koji imaju od 20 do 30 godina penzijskog staža – 282,57 KM
– penzioneri koji imaju od 30 do 40 godina penzijskog staža – 322,97 KM
– penzioneri koji imaju više od 40 godina penzijskog staža – 403,71 KM

Za ove namjene biće izdvojeno dodatnih 616.000 KM mjesečno, odnosno blizu sedam miliona i 400 hiljada do kraja 2020. godine. Prijedlogom zakona o inspekcijama, koji je takođe utvrđen na današnjoj sjednici, Vlada je potvrdila opredjeljenje da se olakša poslovanje novoregistrovanih poreskih obveznika , koji imaju do osam zaposlenih.

– – Oni će imati mogućnost da ih Inspektorat savjetuje i nauči kako će poslovati, a ne da im odmah budu izricane kazne. Želimo da rasteretimo male preduzetnike od nameta jer nam nije cilj da ih zatvorimo nego da im u prvoj godini poslovanja damo šansu da stanu na noge – rekla je Lejla Rešić ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Ovo neće važiti za one poslodavce kod kojih budu pronađeni neregistrovani radnici, ili koji su ugrozili opštu bezbjednost i zdravlje ljudi. Inspektori će imati pravo i da uđu u privatni posjed, uz saglasnost vlasnika ili sudski nalog , ako imaju saznanja da neko, u privatnom objektu, radi nešto za šta nema saglasnost ili nije registrovan.

Јedan od noviteta biće i obaveza usklađivanja rada opštinskih i republičkih inspektora, kako bi se izbjeglo dupliranje inspekcijskih kontrola.

– Da se ne desi da kod istog poslodavca u istoj sedmici idu i republička i opštinska inspekcija – dodala je Rešićeva.

Predviđeno je i uvođenje nove kategorije inspektora – inspektor posebne i unutrašnje kontrole radi kvalitetnijeg rada inspektora. Vlada Republike Srpske prihvatila je i Informaciju o primjeni Pravilnika o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj, a za ove namjene u 2020. godini planirano je 300 000 maraka.