Predsednik Кomisije Đani Bukvikijo rekao je premijerki Brnabić da će mišljenje izvestilaca na narednoj sednici Кomisije biti vrlo povoljno za Srbiju i da je uveren da će kao takvo biti i usvojeno, saopšteno je iz Vlade.

Кada je reč o referendumu o ustavnim promenama, Brnabić je istakla da se njegovo održavanje očekuje odmah po usvajanju amandmana.

Brnabić je zahvalila na podršci koju ta Кomisija pruža Srbiji na iznalaženju najkvalitetnijih rešenja u vezi sa ustavnim amandmanima još od 2018. godine, istakavši da je taj proces tekao „vrlo transparentno i otvoreno zahvaljujući, između ostalog i javnim slušanjima koja su organizovana u više navrata“.

Prema njenim rečima, Srbija je u potpunosti otvorena i za dalje sugestije u vezi sa načinima da se pravosuđe i sudstvo učine što efikasnijim.

Ministarka pravde Maja Popović podsetila je da je rad na ustavnim promenama prva aktivnost u revidiranom Akcionom planu za pregovaranje o Poglavlju 23 – Pravosuđe i osnovna prava u procesu pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Ona je navela da Srbija ostaje otvorena za sve komentare koji bi poboljšali kvalitet postojećeg teksta.