U saopštenju se dodaje da je FATF pozdravio značajan napredak Srbije na unapređenju sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, i ukazao da je Srbija ojačala mehanizme u tom domenu, kao i da je uložila velike napore u sprovođenju FATF-a Akcionog plana u cilju da ispravi nedostatke u tehničkom i strateškom smislu, na koje je ovo telo ukazalo u februaru prošle godine.

„Uzimajući to u obzir, Srbija nije više pod FATF monitoringom u okviru daljeg usklađivanja sa standardima u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranje terorizma. Takođe, ocenjeno je da postoji politička posvećenost na najvišem nivou, kao i institucionalni kapaciteti za nastavak sprovođenja reformi u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Ostaje preporuka da Srbija nastavi da kroz saradnju sa „Manivalom“, da dalje unapređuje svoje mehanizme u ovoj oblasti“, saopšteno je iz Nemanjine 11.

Tokom dela sednice, dodaje se, na kojoj se raspravljalo o izveštaju o napretku Srbije u sprovođenju FATF akcionog plana, ministarka pravde Nela Kuburović, koja je predstavljala Vladu Srbije, je rekla da je Srbija na najvišem političkom nivou posvećena borbi protiv pranja novca i finansiranje terorizma, što je prepoznao i FATF.

„Ovaj proces je rezultovao u pozitivnom i opipljivom napretku, kao što je pokazao izveštaj zajedničke Grupe za Evropu i Evroaziju, kojoj želim da izrazim svoju zahvalnost i uputim sve pohvale za njihov naporan rad na izradi tačnog i objektivnog izveštaja“, rekla je Kuburović.

Ona je dodala da je uložen veliki rad u proteklih godinu dana – 12 zakona je stupilo na snagu, izrađeni i usvojeni su potpuno novi zakonski propisi, donešeno je više od 60 propisa, smernica i drugih dokumenata.

Ministarka je ukazala da se među tim novim propisima nalazi i novi Zakon o sprečavanjupranja novca i finansiranju terorizma, kao i  izmene Krivičnog zakonik u delu koji se odosi na krivično delo pranje novca, koje se primenjuju od marta prošle godine.

„Formirane su nove institucije, kao što je Uprava za igre na sreću i promenjena je struktura postojećih institucija“, ukazala je Kuburović.

„Naš Koordinacioni tim za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, na čijem čelu se nalazi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, obezbedio je da sve zainteresovane strane posvete odgovarajuću pažnju pitanjima vezanim za ovu oblast, a posebno onima određenim u FATF Akcionom planu“, istakla je ministarka pravde.

Ona je rekla da je Srbija posebno ponosna na sprovođenje zakonodavstva i povećan intenzitet nacionalne saradnje i koordinacije u pogledu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u proteklih godinu i po dana.

„Najnovije izmene Krivičnog zakonika koje su usvojene u maju ove godine, otišle su korak dalje od zahteva u FATF Akcionom planu, što je obezbedilo punu usklađenost sa najvišim međunarodnim standardima u borbi protiv terorizma, kao što je Međunarodna konvencija o suzbijanju finansiranja terorizma“, naglasila je Kuburović.

Na kraju, ministarka Kuburović je istakla da Srbija ostaje na najvišem političkom i institucionalnom nivou posvećena daljem unapređenju mehanizama za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i ukazala da će nova Nacionalna strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma biće usvojena do kraja 2019. godine.