Naime, Govedarica je na sjednici Kolegijuma NSRS prije tri sedmice zahtijevao ovo pitanje riješi Vlada RS, koja je 2004. godine usvojila izvještaj Komisije.

“Ukoliko ako aktuelna vlast na ozbiljan način želi tretirati ovo pitanje, onda je potrebno da Vlada RS donese odluku kojom će van snage staviti izvještaj o događajima u Srebrenici u predmetnom periodu, te da donese odluku o formiranju druge komisije koja će se baviti tim pitanjem. Dakle, očekujem da Vlada RS sutra donese te dvije odluke, kao što je to predsjednik RS svojevremeno najavio. U tom slučaju postoji prostor za razgovor. Bilo kakva druga kombinatorika služi isključivo za manipulaciju i improvizaciju”, poručio je Govedarica u razgovoru za Vijesti.ba.

On je potcrtao da ukoliko Vlada RS usvoji pomenute odluke, to može biti tretirano kao predmetno pitanje u eventualnim konsultacijama. U suprotnom, dodao je, ne vidi šta bi bio predmet razgovora.

Shodno tome, poručio je da je na potezu Vlada RS. Prema njegovom mišljenju, ukoliko bi NSRS donijela bilo kakve akte, za pretpostaviti je da bi najmanje jedan od klubova naroda u Vijeću naroda RS pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu RS.

“Zašto bismo ulazili u lutriju da NSRS donosi bilo kakve akte, a kasnije da Ustavni sud RS rješava pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ukoliko Vlada RS to može uraditi bez Kluba Bošnjaka ili Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS, koji bi eventualnoi pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa? To pitanje nemoguće je pokrenuti na bilo kakvu odluku Vlade RS”, pojasnio je Govedarica.

Kako je istakao, ukoliko Vlada RS donese odluku o stavljanju van snage izvještaja iz 2004. godine, te odluku o formiranju nove komisije, time će pokazati da želi riješiti problem.

“Ukoliko se ovo pitanje bude rješavalo uvlačenjem NSRS, to će definitivno značiti da aktuelna vlast mjesec dana pred izbore velikom temom manipuliše i improvizuje cijeli događaj koji se vezuje za sam izvještaj komisije”, smatra predsjednik SDS-a.

Kada je u pitanju prisustvo na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta 14. avgusta, Govedarica je potcrtao da SDS-ovi poslanici nemaju namjeru da se udalje sa rasprave.

“Sa kolegama Borenovićem i Čavićem, te drugim funkcionerima iz Saveza za pobjedu obavićemo razgovore. Smatram da SDS nema potrebe da bježi od rasprave. Razgovaraćemo o tom pitanju, koje ima specifičnu težinu. Žao nam je što o tome razgovaramo mjesec dana pred izbore. Jasno nam je da to inicirano isključivo u izborne svrhe. No, dobro. Šta je – tu je. Navikli smo na takve političke igrarije naših političkih protivnika”, zaključio je Govedarica u razgovoru za Vijesti.ba.