screenshot

Ekipe vatrogasaca, radnika Elektrodistribucije i građevinskih firmi i danas saniraju štetu od zemljotresa. Mještani su na oprezu. Ističu da su se u prvi mah mnogo uplašili jer su imali osjećaj da se zgrade ruše.

Navode da je sanacija štete u toku, te očekuju uskoro potpunu upotrebljivost objekata.

Podršku građanima dao je i srpski član Predsjedništva BiH, koji je sa predstavnicima opštine obišao oštećene objekte. Pomoć Vlade od 100.000 KM, biće odmah usmjerena u urgentnu sanaciju objekata.

– Došli smo ovdje da pošaljemo poruku dobrim ljudima Nevesinja da smo s njima. Već danas će Vlada Srpske uplatiti 100.000 KM opštini kako bi mogli urgentne stvari da poprave. Nakon procjene štete sješćemo i dogovoriti šta je potrebno da dođe do sanacije. Doći ćemo do svakoga čovjeka koji je imao štetu – rekao je Dodik.

Uz pomoć Vlade, biće sanirani svi školski objekti u Nevesinju.

– Očekujemo da ćemo tokom dana ili najkasnije sutra, sve sanirati. Ono što još radimo na terenu jeste snimanje stanja u školskim objektima. Prema informacijama koje smo dobili, svi školski objekti su bezbjedni za nastavu i mi ćemo na sjednici Štaba za vanredne situacije ići sa prijedlogom da se sutra krene sa nastavom – naveo je Milenko Avdalović, načelnik opštine.

Srpski član Predsjedništva BiH, na sastanku sa predstavnicima opštine, obećao je u narednoj godini višemilionsku podršku Srpske infrastrukturnim projektima na području Nevesinja.

Dogovorena je rekonstrukcija magistralnih puteva, uređenje saobraćajnica u gradskom dijelu opštine i prigradskim naseljima.

Dodik je naveo da za završetak projekta prečistača vode, vrijednog 1,6 miliona evra, nedostaje 400.000 evra, i obećao da će i ta sredstva biti obezbijeđena do februara.

Za rekonstrukciju Muzičke škole, Vlada će obezbijediti 300.000 KM, a obnova će početi na proljeće.