Nakon svečanog otvaranja fiskulturne sale u Osnovnoj školi /OŠ/ “Petar Petrović NJegoš” u Istočnoj Ilidži, Višković je najavio da će Vlada Republike Srpske obezbijediti sredstva i za opremanje novih učionica i sale.

Višković je podsjetio da je Vlada Srpske prije par dana održala tematsku sjednicu o pitanju obrazovanja.

On je naveo da OŠ “Petar Petrović NJegoš” pohađa 760 učenika i da ove godine imaju 77 prvačića, dodavši da je za obrazovni sistem Republike Srpske dobro da u ovu školu ide i znatan broj učenika iz Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, to treba da imponuje svima koji obavljaju javne funkcije i predstavljaju Republiku Srpsku.

Govoreći o smanjenju broja učenika, Višković je istakao da će Vlada za par dana izaći sa konkretnim mjerama pronatalitetne politike jer je činjenica da se prazne područne škole ili one u manjim mjestima, što je znak migracije ljudi prema gradskim jezgrima.

Višković je naglasio da je njegov zahtjev prema svim načelnicima opština, što je danas prenio i načelniku opštine Istočna Ilidža Marinku Božoviću, da se krene sa aktivnostima na podsticanju stanovništva da se vraća na rodna ognjišta iz gradskih sredina.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske u Istočnu Ilidžu uložila znatan novac, podsjetivši da su na području ove lokalne zajednice i Bolnica “Srbija” i sjedište Republike Srpske.

Višković je svim učenicima, a posebno prvačićima, poželio uspješno obrazovanje uz želju da jednog dana oni preuzmu brigu o Republici Srpskoj.

On je poželio uspjeh i njihovim roditeljima, kao i svim zaposlenim u obrazovnom sistemu da im rad protekne sa što manje problema.

U prošloj i ovoj godini iz klirinških sredstava za izgradnju fiskulturne sale i proširenje Osnovne škole “Petar Petrović NJegoš” uloženo je 1,2 miliona KM, dok je iz budžeta Ministarstva prosvjete i kulture odobreno dodatnih 134.372 KM.

Ova škola izgrađena je 2009. godine sredstvima iz Razvojnog programa Republike Srpske u iznosu od 2.650.000 KM.

Nedostatak fiskulturne dvorane je dugogodišnji problem u ovoj školi i djeca nisu imala uslove za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja.