“Taj odgovor zadivio je čitav svet. Ustručavamo se da još nešto kažemo u strahu da ih nečim ne natrunimo i oskrnavimo. Malo ko je znao šta su litije, a sada nema nikoga ko to ne zna. Zemlja je progovorila i potegla oružje koje se bez velike nevolje ne poteže”, rekao je Bećković sinoć na manifestaciji “Ne damo svetinje” u Beogradu.

On je na skupu, koji je organizovan kao znak zahvalnosti za podršku koju Crna Gora dobija od Srbije, rekao da su “pod krstovima, ikonama i zastavama, živi i mrtvi, krenuli zajedno na mjestima gdje litija nikada nije bila”, prenio je “Sputnjik”.

“Pokrenulo ih je nešto dublje od pameti i starije od razuma – sila koja nije sasvim od ovoga sveta. Lepšu sliku Crne Gore svet nije video u toku njene viševekovne istorije”, naveo je Bećković.

Prema njegovim riječima, rimski papa, vrhovni rabin Jerusalima, dalaj lama, vaseljenski patrijarh, patrijarh sve Rusije i svi ostali širom planete sveštenici, kardinali, biskupi prate s radošću i čežnjom litije u Crnoj Gori.

“Žale što oni nemaju takve političare i ne znaju šta bi dali da imaju nekog poput /predsjednika Crne Gore/ Mila Đukanovića, pa bi i oni imali vernike i duhovnike, litije i Amfilohija Radovića”, istakao je Bećković.

Bećković je naglasio da je crnogorska vlast zatražila ličnu kartu i krštenicu od svoje majke Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske pravoslavne crkve.

“Monasi u crnom su radnici na `crno` u Crnoj Gori. Kažu da je sveće u Crnoj Gori sve teže uneti sem ako su tutnute u kokain. Mislili su da su Crkvom završili jednom zauvek kada su sahranjivali Boga i opojavali monahe, a dokrajčili kad su smakli mitropolita Joanikija i 126 sveštenika Mitropolije”, naveo je Bećković.

Prema njegovim riječima, samo su ustaše ubile više, pet mitropolita i 176 sveštenika.

“Iz njihove krvi obnovljena je sadašnja Mitropolija crnogorska-primorska, njeno sveštenstvo i monaštvo je danas na ponos celog hrišćanstva”, rekao je Bećković.

Ova kulturna manifestacija održana je u organizaciji Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, Društva srpskih domaćina i PSD “Sveta Srbija” u Domu omladine.

Manifestacija je održana kao znak zahvalnosti institucijama, organizacijama i građanima Srbije za podršku srpskom narodu u Crnoj Gori u očuvanju nacionalnog i vjerskog identiteta, naveli su organizatori.