Vjerica Radeta je za televiziju Prva izjavila da joj je garancija za to presuda Višeg suda u Beogradu, iz proleća 2016, koja kaže da nema osnova za njeno izručenje i njenog kolege Petra Jojića, takođe iz SRS.

Kako tvrdi, njenim izručenjem bio bi prekršen Ustav Republike Srbije.

Upitana da prokomentariše da bi neko mogao protumačiti da su ona i Jojić „kukavice“ jer ne žele da se suoče sa sudom, Vjerica Radeta je odgovorila: „Petar Jojić i ja nismo kukavice“.

„Mi se teretimo za nepoštovanje suda, a Srbija nema obavezu da izručuje po tom osnovu, prema važećem sporazumu“, dodala je ona, preneo je B92.

Podsetimo, postupajući sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu u predmetu protiv Vjerice Radete i Petra Jojića zatražio je od predsednika Mehanizma da obavesti Savet Bezbednosti UN da Srbija nije ispunila svoje obaveze prema tom sudu, jer nije uhapsila i izručila Jojića i Radetu.

odluci sudije Liu Daćuna, napominje se da je Statut Mehanizma iznad domaćeg zakonodavstva na koje se Srbija poziva kao prepreku za izručenje, kao i da je irelevantno to što ističe spremnost da se Radeti i Jojiću sudi pred domaćim (srpskim) pravosuđem.

Sudija napominje da je od pravosnažne odluke kojom je potvrđena obaveza Srbije da se Jojić i Radeta uhapse i izruče od 24. februara 2020, prošlo više od godinu dana i da je nesporno da se optuženi nalaze u Srbiji, kao i da nisu više poslanici Skupštine Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime