Dodik je podsjetio da član 3 Ustava BiH kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a da su visoki predstavnici pokušali to da umanje i udalje Predsjedništvo kao organ koji kontroliše i daje naloge svim drugim organima kako će da rade.

– Poštovanje člana 3 biće suština mog rada. Želim da se primijeni Ustav kao aneks 4 Dejtonskog sporazum. Tražiću da moje kolege upotrebljavaju termin “zajednički nivo” – istakao je Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da je njegova politika politika čistog računa i da ona podrazumijeva uvažavanje člana 3 Ustava BiH.

Dodik je rekao da je međunarodni intervencionizam neprihvatljiv i da se zalaže za suverenost BiH, ali da je ona nemoguća ako strani faktori budu djelovali kao do sada.

On je naglasio da je Republika Srpska izdržala “nalete” međunarodnog faktora, koji je uvijek bio u funkciji onog što su Bošnjaci željeli i da će ta praksa prestati.

– Pozvaću druga dva člana Predsjedništva BiH da djeluju na bazi potrebe da se uvede red – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da će u Predsjedništvu tražiti da se uvažavaju Republika Srpska i srpski narod, a da to počinje od zastave Srpske.

– Ona mora da bude unutra, svagdje gdje sjedim ili imam sastanak, ne samo sa Predsjedništvom nego bilo kim ko dolazi”, rekao je on.

Ističući da je dosadašnja praksa bila nekorektna prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, Dodik je podsjetio da je zastavu BiH nametnuo visoki predstavnik i da nikada nije usvojena u relevantnom organu BiH, kao i da je nikada nije prihvatila Republika Srpska.

Dodik je rekao da neće dozvoliti da srpski član Predsjedništva radi i djeluje pod zastavama BiH i Federacije BiH, a da njegove zastave nema.

– Јa to neću – rekao je Dodik i dodao da ne bi prihvatio ni rješenje da nema nijedne zastave.

Govoreći o srpskim predstavnicima u vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da su izabrani predstavnici Republike Srpske u institucijama na nivou BiH primarno odgovorni svom narodu i institucijama Srpske, te naglasio da je dobio mandat od svog naroda da ostvari novu reprezentaciju srpskog naroda u odnosu na dosadašnje.

– Dobio sam podršku od svog naroda da vratim dostojanstvo Republici Srpskoj, ali neki od toga pokušavaju da naprave velike političke teme – rekao je on i dodao da to što je pozvao srpski kadar da podnese ostavku nije značilo da će neki od njih odmah prestati da rade.