Foto: SRNA

“Ovim mostom Republika Srpska i BiH otvaraju vrata prema Evropskoj uniji i naših izgrađenih 120 KM auto-puta dobija pravi smisao i značaj”, rekao je Višković na svečanosti povodom početka izgradnje mosta u mjestu Čatrnja.

On je rekao da će ovaj most, koji će povezivati dvije zemlje, omogućiti brži razvoj Srpske i BiH.

“Time dobijaju svi građani”, istakao je Višković.

On je naglasio da samo izgradnjom infrastrukture Republika Srpska i BiH mogu računati na razvoj, Gradiška će dobiti najviše, a time i Srpska i BiH.

“Izgradnja ovog mosta se poklapa sa izgradnjom mosta na Rači i predstavljaće poveznicu auto-puteva. Moramo se povezivati da bismo mogućili prosperitet svojim građanima”, rekao je Višković.

On je zamolio izvođače radova da ubrzaju izgradnju i da most završe za dvije godine umjesto za dvije i po, koliko je predviđeno.

Početak izgradnje mosta preko rijeke Save u Gradišci ozvaničen je danas kao jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realizuju Republika Srpska, BiH i Hrvatska.

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci. Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake – po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime