foto: SRNA

Situacija u “Elektroprenosu BiH” na čijim računima su zarobljena sredstva namiijenjena za investicije nanosi ogromnu štetu svim građanima, te je premijer Republike Srpske od Novalića zahtjevao da se hitno uključi u zajedničko pronalaženje rješenja, koje bi bilo prihvatljivo za oba entiteta u BiH, potvrđeno je iz Vlade Republike Srpske za portal “Banjaluka.net”.

Višković je u dopisu upućenom premijeru Novaliću naveo da je misija kompanije “Elektroprenos”, prema definisanim standardima, kontinuiran, siguran i pouzdan rad u prenosu električne energije svim građanima BiH, ali da su ciljevi ove kompanije u posljednjih godinu dana u značajnoj mjeri narušeni.

“Moramo konstatovati da su ciljevi i misija osnivanja jedinstvene kompanije za prenos električne energije u BiH u posljednih godinu dana u značajnoj mjeri narušeni, imajući u vidu da je zbog blokade kompaniju napustilo oko 130 stručnih i obučenih radnika, te da su na računima zarobljena sredstva za investicije u iznosu oko 180 miliona KM”, navedeno je u zahtjevu.

Višković je ukazao da trenutno stanje zahtjeva hitno reagoavnje i pronalaženje rješenja koje je prihvatljivo i za Republiku Srpsku i za FBiH, a odnosi se na deblokadu investicionih ulaganja i zaustavljanje odliva kvalitetnog kadra.

“Elektroprenos BiH” je jedina zajednička kompanija Srpske i FBiH, koja je zapala u ozbiljnu krizu nakon nekoliko godina blokade, jer u FBiH nema dogovora o tome da li će novi generalni direktor biti Bošnjak ili Hrvat zbog čega su zaustavljene sve buduće zajedničke investicije.