Foto: RTRS

Višković je pozvao građane da uz dozu opreza prate dešavanja i da vjeruju institucijama Srpske i informacijama koje dobijaju od njih i da ne podliježu spekulacijama koje plasiraju neki portali i izazivaju nepotrebnu paniku.

– Držimo pod kontrolom kompletnu situaciju u Srpskoj i učinićemo sve da štetu svedemo na što je moguće manju mjeru – rekao je Višković poslije sjednice Koordinacionog tima Vlade za praćenje stanja u Srpskoj usljed najavljenih obilnih kišnih padavina.

Prema njegovim riječima, padavine su bile znatne, ali je dobro da su vodostaji svih rijeka prije toga bili na minimumu tako da su one mogle da prime sve vode.

– Ovog momenta, osim bujičnih voda, nije bilo značajnijeg izlivanja većih rijeka i nanošenja štete – naglasio je Višković.

On je dodao da je u saradnji sa menadžmentom “Hidroelektrana na Vrbasu” kontrolisan nivo Vrbasa.

Prema njegovim riječima, “Hidroelektrane na Vrbasu” juče su bile na tehnološkom minimumu nakon ispuštanja značajnog dijela vode iz jezera i u poziciji su da u jezero mogu da prime sve padavine tokom 24 časa, a da ne ispuštaju vodu.

– To znači da su Banjaluka i ostala područja nizvodno od `Bočca` sigurna, iako u Delibašinom Selu imamo značajan nivo Vrbasa koji iz sata u sat raste. Međutim, nizvodno od hidroelektrane na Vrbasu imamo opadanje za tridesetak centimetara zbog toga što se kontrolisano ispušta voda na hidroelektrani. Banjaluka nije ugrožena od Vrbasa – istakao je Višković.

On je rekao da vodostaj Vrbanje znatno raste na području Čelinca i Kotor Varoša, ali da je rijeka u koritu.

– Značajno je da u gornjem toku Vrbanje imamo stagnaciju i da nema posebne opasnosti od te rijeke – dodao je Višković.

Prema njegovim riječima, u Prijedoru je tokom prethodne noći poplavljeno nekoliko domaćinstava, Јošavka je u Čelincu ušla u pedesetak stambenih i pomoćnih objekata, dok je plavljenje objekata evidentirano i u Novom Gradu.

Višković je naglasio da će zbog padavina u Hrvatskoj porasti vodostaj Save i da će rasti i vodostaj Une i Sane.

– Na tim područjima već proglašavaju mjere odbrane od poplava. Nadležne službe čiste kanale i popravljaju vodoutvrde i situacija je uglavnom pod kontrolom – rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske je ocijenio da je pozitivno da nema obinih padavina u Federaciji BiH, tako da je rijeka Bosna u ovom trenutku ima skoro ljetni vodostaj.

Višković je naveo da se razmjenjuju informacije sa Crnom Gorom u vezi sa Pivskim jezerom da bi kontrolisano ispuštali vodu kako ne bi bile izazvane poplave u istočnom dijelu Srpske.

– Hrvatska je spremna da nizvodno od Gradiške akumulira dio vode iz Save tako da vodostaj u ovom momentu držimo pod kontrolom – dodao je Višković.

On je rekao da je prognozirano da će i u toku noći i sutra biti nastavljene padavine, ali da će u narednom periodu stagnirati i neće biti u mjeri u kojoj su evidentirane u protekla 24 časa.

Višković je rekao da će Vlada nakon stabilizacije situacije i procjene štete priteći u pomoć svima koji su pretrpjeli štetu na objektima i zasijanim površinama.

Koordinaconi tim Vlade za praćenje stanja u Srpskoj usljed najavljenih obilnih kišnih padavina imaće i sutra sastanak nakon kojeg će biti saopštene nove informacije.