“Regujući kao odgovorna vlast na rastuću inflaciju i skok cijena životnih namirnica mi preduzimamo mjere koje jedino stoje na raspolaganju nekoj vlasti, a to je da pokušamo povećati investicije i javnu potrošnju”, rekao je Višković novinarima u Nevesinju gdje je danas prisustvovao obilježavanju slave grada.

On je naveo da je Vlada, da bi povećala javnu potrošnju, pribjegla povećanju plata, penzija, boračkih dodataka i socijalnih davanja, koje će u junu biti isplaćene uvećane za 10 odsto.

“U Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojen je rebalans budžeta, imali smo rast prihoda vezano za rast direktnih i indirektnih poreza, dijelom je to vezano i za inflaciju, kao i za veći ekonomski rast i veću uplatu doprinosa, tako smo 358 miliona u suštini ponovo vratili građanima kroz povećanja plata, penzija i dodataka”, istakao je Višković.

Premijer je dodao da je donesena i odluka o davanju jednokratnih pomoći penzionerima, borcima i mladima od 18 do 30 godina u Republici Srpskoj.

“Povećali smo investicije za 90 miliona maraka. U budžetu za ovu godinu stavka javne investicije bila je 150 miliona maraka, sad je to 240 miliona maraka, a prošle godine ta stavka je bila manja od 45 miliona maraka”, rekao je Višković.