Foto: RTRS

Iza zatvorenih vrata tiha primopredaja u Šumskom gazdinstvu Romanija, ali ni novoimenovani v.d. Strahinja Bašević, dosadašnji tehnički direktor u ovom kolektivu, a ni smijenjeni Vlajko Sekulić pred novinare nisu željeli. Dosadašnji rukovodioci u 18 šumskih gazdinstava koja posluju negativno propustili su priliku da na poziv premijera podnesu ostavke, a pitanjem šta su uzroci gubitaka pozabaviće se policija.

– Ići će i krivične prijave i ja to kažem, ovde u Narodnoj skupštini, prije nego što je počeo aktuelni čas, rekao sam ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču, a on je već dao nalog, idu istražnje radnje u sva ta šumska gazdinstva. Očekujemo ispitivanje svih mogućih nelegalnih radnji po dubini, nisu samo krivi direktori ima da se spusti do šumara – poručio je Radovan Višković,predsjednik Vlade Republike Srpske.

Prve četiri smjene nisu slučajne, na udaru su rukovodioci gazdinstava koja su bilježila najveće gubitke, ali i koja nisu poštovala naloge Šuma Srpske nego se njima, kaže ministar Pašalić upravljalo iz centara moći izvan preduzeća.

– Uočili smo da u pojedinim ŠG na direktan i indirektan način upravljaju ljudi koji nemaju veze sa Šumama. Ignorišu se nalozi Uprave, a provode direktive sa drugih mjesta. Svi koji su se tako ponašali su prvi uklonjeni sa rukovodećih pozicija – nisu jedini, biće još promjena – najavio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Reakcije na smjene direktora u kolektivima su izostale, što prema stavu resornog ministarstva i uprave preduzeća potvrđuje njihovu opravdanost. Primjeri pozitivnog poslovanja u ŠG Klekovača ili Јahorina, koja je decenijama cijelo preduzeće vukla ka dnu, prema riječima prvog čovjeka Šuma Srpske Slavena Gojkovića dokaz je da se čvrstom rukom rukovodioca problemi prevazilaze.

– Radićemo presjek na devet mjeseci da vidimo kakvo je stanje i kakvi su pomaci. Svi koji budu pokazali pozitivne pomake vjerovatno ne treba da se brinu. Koji ne, biće primorani da ili sami napuste ili da ih smjene – istakao je Slaven GOojković, direktor ЈP “Šume Srpske”.

I Šumsko gazdinstvo “Vrbanja” Kotor Varoš dobilo je novog direktora – Igora Andrića. Novi direktor dobojskog Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju je Milovan Krčo.

Kao kandidati za direktora ŠG “Oštrelj – Drinić”, pominju se Željko Dubravac, Neđo Galić i Dragana Romčević.