Budžetskim okvirom Vlade, od četiri milijarde 24 miliona maraka predviđeno je povećanje plata, rasterećenje privrede, povećanja davanja za penzionere, boračke kategorije i porodilje.

Premijer Radovan Višković za našu televiziju kaže – sve to je u cilju ublažavanja eventualnog povećanja inflacije.

Bez obzira na epidemiološku i ekonomsku situaciju u kojoj se našao cijeli svijet, budžetom za sljedeću godinu za radnike, penzionere i borce u Srpskoj, nije umanjeno ni jedno davanje, kaže premijer Radovan Višković. Čak je planirano i povećanje budžetskih rashoda za ove kategorije i pronatalitetnu politiku. Takođe, privreda nije rasterećena samo manjim poreskim stopama, već i ukidanjem i umanjenjem parafiskalnih nameta.

– Zbir tih parafiskalnih rasterećenja koje Vlada, na neki način ponovo pomaže realnom sektoru je oko 25 miliona na onih 54 koji su smanjenje poreske stope – kaže Višković.

Inflacija u Srpskoj je pod kontrolom, kaže Višković i za ovu godinu je nešto veća od jednog procenta. Nada se da ni u narednoj neće drastično rasti, ali kaže o negativnim efektima se vodi računa.

– Nismo bez razloga krenuli u ovu priču povećanja svih plata, povećanja penzija, boračkih, dječije zaštite itd. To su sve mjere u smislu, upravo da preduprijedite ili smanjite efekte mogućeg rasta – smatra premijer Srpske.

Planirani su i novi mehanizmi borbe protiv sive ekonomije. Neki od njih su drugačiji sistem fiskalizacije i određivanje najniže plate po privrednim granama. Neodgovorni poslodavci nezakonitom isplatom dijela ličnog dohotka znatno štete budžetu.

– Kad bi uslovno rečeno, prikazali realno isplaćena primanja u Republici Srpskoj za sve zaposlene imali bi prosječnu platu veću od 1.300 maraka – kaže Višković.

A da li će minimalac ostati 540 maraka ili će biti veći zavisi od dogovora poslodavaca i sindikata. Ako se do kraja godine ne uspiju dogovoriti, najnižu platu će do januara odrediti Vlada.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime