Foto: RTRS

U telefonskom razgovoru istaknuta je zajednička opredijeljenost za pronalaženje najboljeg rješenja u vezi sa besplatnim testiranjem na virus korona za studente iz Republike Srpske koji studiraju u Srbiji.

– Predsjednici Vlada Republike Srpske i Srbije zadužili su šefove svojih kabineta i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji da zajednički rade na usaglašavnju i pojednostavljenju procedura testiranja studenata na virus korona kako bi se u najkraćem roku olakšao dolazak studenata iz Republike Srpske na fakultete u Srbiji, a radi lakšeg i bezbjednijeg završavanja studentskih obaveza – saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Јedno od rješenja na kojem će se raditi kako bi se studentima omogućio što skoriji odlazak u Srbiju na fakultete je i mogućnost besplatnog testiranja na virus korona po dolasku u Srbiju uz određene mjere nadležnih institucija.

Određeni prijedlozi po pitanju procedura u vezi sa besplatnim testiranjem studenata iz Republike Srpske koji se školuju u Srbiji pored saradnika premijera Republike Srpske i Srbije, dali su i Udruženje studenata iz Republike Srpske sa sjedištem u Novom Sadu i zaposleni u Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu.

Takođe, studenti se za više informacija u vezi sa procedurama i besplatnim jednokratnim testiranjem na virus korona, mogu obratiti u resornim Ministarstvima u Vladi Republike Srpske i Vladi Republike Srbije, Udruženju studenata iz Republike Srpske sa sjedištem u Novom Sadu, te zaposlenima u Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu.

Višković i Ana Brnabićeva razgovarali su i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj i Srbiji.

Višković se zahvalio se Brnabićevoj na dosadašnjoj podršci i pomoći koju je Srbija uputila Republici Srpskoj s ciljem jačanja zdravstvenih kapaciteta u borbi protiv virusa korona.

Premijer Srpske izrazio je opredijeljenost za pružanje podrške privredi u narednom periodu, kako bi se na što kvalitetniji i efikasniji način pružila pomoć privrednicima u obavljanju djelatnosti i očuvanju radnih mjesta, a kako bi se prevazišle štetne posljedice koje je u privredi izazvala pojava virusa korona