People who evacuated their homes warm up around a fire on a street, in the aftermath of the earthquake, in Aleppo, Syria February 8, 2023. REUTERS/Firas Makdesi

Epicentar zemljotresa, jednog od najjačih koji je pogodio taj region u poslednjih sto godina, bio je 23 kilometra istočno od Nurdagija u turskoj provinciji Gazijantep, na dubini od 24,1 kilometar, objavio je američki Geološki zavod.

Pratite situaciju iz minuta u minut:

09:08

Čudo u Turskoj: Beba spasena nakon 53 sata pod ruševinama

Jednogodišnja beba je čudom spasena ispod ruševina 53 sata nakon zemljotresa koji su u ponedeljak pogodili južne delove Turkske, javlja Anadolija.

Pripadnici spasilačkih timova uspeli su da izvuku bebu ispod ruševina zgrade u gradu Sanliurfa.

Beba je preživela sa lakšim povredama i prevezena je u bolnicu.07:54

Šef diplomatije: Četiri Australijanca nestala u zemljotresu u Turskoj

Četiri Australijanca se vode kao nestali posle zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju, saopštio je šef diplomatije te zemlje.

“Žao mi je da kažem da u ovom trenutku nemamo podatke o četiri naša državljanina. Njihova bezbednost je naš prioritet i konzularni zvaničnici u Ankari rade sa lokalnim vlastima i ostalima na terenu”, kazao je Peni Vong.

Australijski spasilački od 72 osobe biće poslat u Tursku, dodao je.07:29

Stručnjak: Preživeli bi mogli da budu pronalaženi nedeljama posle potresa, ne gubiti nadu

Stručnjaci navode da bi preživeli mogli da budu pronalaženi nedeljama posle zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju, i da zato ne treba gubiti nadu.

Kit Mijamoto iz neprofitne organizacije Mijamoto Global odao je priznanje turskoj zajednici koja se ujedinila u spasilačkim naporima posle zemljotresa.

“Zajednica, građani, oni su oni koji su zapravo na prvoj liniji odbrane. Oni izvlače porodicu, prijatelje, susede”, kazao je on za CNN.

Dodao je da se turska vlada pripremala za katastrofu poput ove prethodne dve decenije, ali izazovi su otežali spasilačke napore i potragu.

“Ovo je planinsko područje, a pogođeno je 10 miliona ljudi. Nijedna vlada ne može sama. Potrebna je međunarodna pomoć”, kazao je on.

Zemlje i organizacije širom sveta su odgovorile na krizu donacijama u novcu i opremi, a spasioci su stigli u Tursku i Siriju kako bi pomogli. NATO je saopštio da njegove članice šalju više od 1.400 spasilaca, a očekuje se da u Adanu u Turskoj stigne i američki spasilački tim.