Učesnici protesta su mahali zastavom Evropske unije i noseći transparente pozivajući na drugi referendum o konačnom dogovoru o tome kako će Velika Britanija napustiti najveći svjetski trgovinski blok.

Ovaj protest došao je u trenutku pritisaka na britansku premijerku Terezu Mej (Theresa May) tokom pregovaračke strategije za koju je preostalo nešto više od pet mjeseci kada Britanija treba napustiti EU. Do sada nema dogovora, a neki protivnici unutar Mejine Konzervativne stranke najavili su glasanje o bilo kakvom dogovoru ako se on postigne.

Jedan od organizatora današnjeg marša u Londonu James McGrory kazao je da bi javnost trebala imati priliku reći svoje mišljenje jer će ta odluka uticati na njihove živote i buduće generacije.

– Ljudi misle da su pregovori o Brexitu nepovoljni, nemaju povjerenja u vladu da održi data obećanja, djelomično i zbog toga što ih se neće moći održati – dodao je.

Na referendumu 2016. godine za napuštanju Evropske unije glasalo je 52 posto građana, no, posljednje dvije godine potrošene su za dogovor o planu za izlazak iz EU i postoje strahovi da Britanija napusti blok bez dogovora.

Britanska premijerka je nekoliko puta negirala mogućnost organiziranja novog referenduma iako su članovi opozicione Laburističke stranke prošlog mjeseca izjavili da su otvoreni za drugi referendum s mogućnošću boravka u Uniji pod određenim okolnostima, prenosi Index.

Pristaše Brexita s druge strane kažu da bi drugi referendum pokrenuo veliku ustavnu krizu, javile su agencije.