Virus korona (foto: Sputnik / Ilья Naйmušin)

– Upravo smo dobili potvrdu da je nalaz pozitivan. Riječ je o ženi iz Zenice, koja je boravila u Italiji i koja je bila pod zdravstvenim nadzorom, odnosno u samoizolaciji. Imala je blaže simptome, a naše su je službe testirale i test je bio pozitivan – rekao je Јupić, koji je i šef Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

Јupić je dodao da će ta žena sutra biti smještena na Odjeljenje za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica ili karantin u Stacionaru, prenose federalni mediji.

On napominje kako je, s obzirom na širenje virusa u okruženju, bilo očekivano da će stići i do Zenice, ali i da su pokazali da se ozbiljno bave borbom protiv koronavirusa.

– Da je nismo testirali i uzorak poslali u Sarajevo, ne bi ni bila evidentirana. Uglavnom, sve je pod nadzorom i nema mjesta panici – istakao je Jupić.

Јupić je za sutra najavio novu sjednicu kantonalnog Kriznog štaba.

Iz kantonalnog Kriznog štaba su rekli da je zdravstveni sistem u kantonu sve vrijeme u pripravnosti i preduzima potrebne mjere.

Napominju da je od izuzetnog značaja da se svi građani ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući virus korona.

Žena iz Zenice je prvi slučaj zaraze virusom korona u Federaciji BiH.

U Republici Srpskoj su do sada virusom korona zaražena četiri lica, otac i sin iz Banjaluke i muškarac i djevojčica iz Čelinca.