Lars Gunar-Vigemark, Foto: SRNA

On je podsjetio da su EU i njeni visoki zvaničnici više puta ponavljali da sve strane moraju odustati od bilo kakvih uslovljavanja, pogotovo ako je riječ o pitanjima za koja nema šanse da će se postići dogovor.

“U ovom trenutku je važno da se pronađe formula i počne sa radom.
Toliko posla čeka da bude urađen”, rekao je Vigemark novinarima u Mostaru komentarišući činjenicu da se usvajanje Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/ postavlja kao uslov za formiranje vlasti na nivou BiH.

Govoreći o problemu migranata, Vigemark je naveo da su Ministarstvo bezbjednosti i Savjet ministara u tehničkom mandatu odgovorni za pitanje migracija.

“Potrebno je da se uspostavi sistem kako će se ovo pitanje rješavati. Ne možete tek tako pronalaziti lokacije za smještaj migranata”, rekao je Vigemark.

On kaže da je Delegacija EU bila protiv smještaja migranata u centar “Vučjak” kod Bihaća jer se ta lokacija nalazi na granici sa EU i bila bi magnet za migrante, što bi dovelo do velikih problema.

“Osim toga, to je bivša deponija i mi smo zabrinuti da postoji prisustvo metana i opasnih materija koji bi mogli uzrokovati požare i druge probleme. Pitanje migracija je naša zajednička odgovornost”, poručio je Vigemark.