Lars Gunar-Vigemark, Foto: SRNA

– Prilikom putovanja svako želi koristiti svoj telefon pod istim uslovima kao da je kod kuće. Naša želja je da se BiH što prije pridruži virtuelnom EU roming prostoru – naveo je Vigemark.

Građanima BiH i širom regiona umanjeni su troškovi rominga što je rezultat regionalnog sporazuma o romingu, koji je potpisan 4. aprila na Digitalnom samitu zapadnog Balkana u Beogradu, saopšteno je iz Delegacije EU.

U saopštenju napominju da je BiH odigrala veoma konstruktivnu ulogu kao prva zemlja u regionu koja je bila spremna za potpisivanje ovog sporazuma, koji predstavlja značajan korak ka zajedničkom roming prostoru EU i zapadnog Balkana.

Sporazum kojim se predviđa potpuno ukidanje naknada za roming u regionu u naredne dvije godine predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama.

– Sporazum je omogućio BiH da aplicira za relevantna bespovratna sredstva EU u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan. Za region je obezbijeđeno ukupno 30 miliona evra za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije – dodaje se u saopštenju.