I samoproglašeni predsjednik Venecuele Huan Gvaido i legitimni predsjednik Nikolas Maduro tvrde da imaju podršku vojske. Maduro kaže da je spriječen pokušaj državnog udara i najavljuje kazne.

Lider venecuelanske opozicije i Huan Gvaido s nepoznate lokacije obratio se svojim simpatizerima.

– Danas Maduro nema podršku vojske. Sutra, na Prvi maj, nastavićemo na ulicama, širom cijele zemlje – poručio je Gvaido u dvoipominutnom snimku koji je nastao na nepoznatoj lokaciji.

Snimak je prilično lošeg kvaliteta.

U Venecueli je, podsjetimo, još 30. april, a Gvaido velike proteste, dakle, najavljuje za prvi dan maja.

Poručio je da ovo što se događa nije vojni udar, nego miroljubljiva pobuna protiv diktatora koji se boji pokazati svoje lice narodu Venecuele.

Dodao je i kako stanovnici Venecuele sada imaju šansu osvojiti svoju budućnost.

Nakon što se na internetu pojavilo oraćanje Gvaida, javio se i Maduro. On je, prenosi Gardijan, kazao kako je puč poražen.

Maduro se tokom obraćanja okružio političarima i vojnim licima. Rekao je da je Gvaidoov pokušaj puča poražen i zatražio aplauz za, kako je kazao, hrabru vojsku.

Rekao je i da se Venecuela nikad neće predati “imperijalističkim silama”.

Maduro je u podužem govoru kao jednog od glavnih pokretača puča imenovao Leopolda Lopeza kog je nazvao fašistom. Rekao je da je urota otkrivena u 4:15 sati ujutro. Dodao je kako su pojedini osumnjičeni već ispitani.

– Ovo ne može proći nekažnjeno. Svi oni koji su umiješani moraju se predati – rekao je Maduro.

Nikolas Maduro obraća se javnosti okružen pripadnicima vojske (Foto. REUTERS)

Nikolas Maduro obraća se javnosti okružen pripadnicima vojske (Foto. REUTERS)

Situacija u Venecueli je uzavrela nakon što je juče Gvaido pozvao ispred vojne baze u Karakasu na proteste i podršku snaga bezbjednosti, uputivši direktan izazov Maduru.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopes je rekao da će vojska koristiti sva raspoloživa sredstva da spriječi pokušaj državnog udara. On je to izjavio pošto je objavljeno da grupa pristalica samoproglašenog predsjednika Huana Gvaida ide ka rezidenciji predsjednika Nikolasa Madura.

– Svako ko dođe do predsjedničke palate i koristi nasilje biće spriječen nasiljem. Ako budemo morali da koristimo oružje, koristićemo – rekao je Padrino Lopes.

Ministar je naveo da će opozicija, koju predvodi Gvaido, biti odgovorna za svaku smrt na ulici, ukoliko do nje dođe i optužio je protivnike režima Madura da žele krvoproliće.

Prethodno su se pojavili snimci na kojima se vidi kako grupa Gvaidovih pristalica, zajedno sa naoružanim pripadnicima vojske, koji su otkazali poslušnost Maduru, ide prema predsjedničkoj palati.

– Venecuelanske vlasti su bile ozbiljne u najavama da će koristiti oružje. Neposredno po obraćanju ministra, pucnjava je izbila u okolini sjedišta Ministarstva saobraćaja u Karakasu – prenijeli su mediji.

Dodaje se i da se na snimcima vidi kako pripadnici policije razmijenjuju vatru sa nepoznatim osobama, koje su navodno pucale i na civile koji su se nalazili unutar zgrade.

Ministar je dodao i da je mala grupa vojnika stala na stranu Gvaida, kao i da su se pojedinci već vratili pod komandu Madura.