Ugledni kineski izdavač “DŽeđang literatur end art pablišing haus” /Zhejiang Literature and Art Publishing House/, koji je prije nepune dvije godine objavio i Kusturičino djelo “Smrt je neprovjerena glasina”, saopštio je da je knjiga “Sto jada” objavljena prije manje od mjesec dana i da je izazvala veliku pažnju medija.

“Mnogo mi je drago što je moja pisana riječ, taj teren na kome nisam kod kuće, već, kako se kaže, u gostima, objavljena u 30 zemalja”, rekao je Kusturica za “Novosti”.

On je naveo da je saradnja sa kineskim izdavačem počela prije dvije godine, kada je na filmkom festivalu u Pekingu prikazan njegov film “Na mliječnom putu”.

“Za razliku od nas, u Kini, jednoj od 40 zemalja gdje je prikazan `Na mliječnom putu`, kada je film ušao u distribuciju, onda su se zainteresovali i za knjigu jer jedno pomaže drugo”, rekao je Kusturica.

“Novosti” navode da je Kusturica sa moćnom kineskom filmskom kućom “Drti manki” /Dirty Monkey/ potpisao ugovor za novi film “Bijeli oblak DŽingis-kana”.

“To je ljubavna priča koja se dešava mimo one glavne linije – osvajanja Evrope. Smještena je u trenutak kada DŽingis-kan odluči da uđe u Evropu do kraja, a istovremeno zabrani da se rađaju djeca. Jedan par, međutim, neće da se odrekne toga i dobiju dijete”, rekao je Kusturica.

On je naveo da se radnja filma vrti oko toga kako dijete skrivaju i na kraju spase, dok ljubavnike pogube.

“Čuo sam za divan motiv, da je jedan prorok rekao DŽingis-kanu kako je nebo reagovalo na njega tako što mu je poslalo bijeli oblak. I film se završava tako što to dijete spase, ljubavnike pogube, a DŽingis-kan više ne vidi taj oblak iznad glave i odustane od osvajanja Evrope”, otkrio je Kusturica.

Film će biti distribuisan u 27.000 bioskopa.

Govoreći o potencijalima velikog kineskog tržišta, Kusturica je ocijenio da kinematografija u Evropi i svijetu, poslije 100 godina postojanja i vijeka u kome je zajedno sa rokenrolom bila najvažnija senzacija, tone u formu koja film predstavlja kao individualan akt gledanja, a ne zajednički.

Prema njegovim riječima, za razliku od toga, u Kini je filmsko tržište započeto 2006. godine, a sada ostvaruje veće prihode nego u SAD.

On je ocijenio da je lijepo biti dio sistema u kome može da se vrati “u te najsvjetlije dane kinematografije, koja je nekada cvjetala u zapadnom svijetu, a sada se to dešava u Kini”.

“Mada, u našoj Akademiji nauka i umetnosti film nikada nije dospio do toga da bude umjetnost, što možda i nije loše, jer ko zna koliko bi onda raznih ljudi atakovalo na Akademiju”, rekao je Kusturica.

On je najavio da planira da sa poznatim kineskim piscem Ju Huom, koji je napisao predgovor za njegovu knjigu, proputuje Kinu i promoviše knjigu “Sto jada”, dodajući da će to povezati sa biranjem lokacija, kada krene u realizaciju “DŽingis-kana”.

Najveći dio filma, prema riječima Kusturice, biće sniman u pustinjama Mongolije, jer je za priču potreban takav prostor – tundra, zaleđena rijeka, a postoji mogućnost da to možda bude i Kazahstan.

Film će biti sniman na kineskom jeziku, a Kusturica ističe da je već počeo da uči taj jezik.