Foto: Tanjug/ AP Photo/Alberto Pežali

Ujedinjeno Kraljevstvo je tako postalo prva članica u istoriji Evropske unije koja je napustila tu zajednicu, koja sada ima 27 članica.

Evropska unija do sada nikada nije izgubila neku članicu, već se isključivo širila.

Građani Velike Britanije odlučili su da napuste Evropsku uniju na referendumu održanom 23. juna 2016. većinom od 51,9 posto glasova. Tadašnja britanska premijerka je u martu 2017. po članu 50 ugovora o Evropskoj uniji formalno pokrenula proces istupanja iz EU-a nakon čega su počeli složeni pregovori, koje je trebalo okončati “razvodom” 29. marta 2019. 

Prva verzija sporazuma o razdruživanju, koju je Brisel zaključio s tadašnjom britanskom premijerkom Terezom Mej, odbačena je tri puta u britanskom parlamentu, zbog čega je datum Bregzita više puta odlagan.

Njen naslednik Boris Džonson postigao je novi dogovor s Briselom sredinom oktobra 2019.

Nakon novog pomeranja datuma izlaska na 31. januar 2020. godine, na vanrednim izborima u decembru osvojio je ubedljivu većinu u parlamentu i to je napokon omogućilo ratifikaciju Sporazuma o povlačenju.

Džonson i čelnici Evropske unije su 24. januara potpisali sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, a Evropski parlament ga je 29. januara potvrdio.

Ujedinjeno Kraljevstvo se 1973. godine pridružilo Evropskoj ekonomskoj zajednici, iz koje je nastala današnja Evropska unija, a već 1975. je u toj zemlji održan referendum o članstvu u zajednici na kojem se, za razliku od poslednjeg, dve trećine Britanaca izjasnilo za ostanak u EEZ-u.